A szép kert és az öntözőrendszer

Az öntözőrendszer fontossága

Az öntözőrendszer mai világunkban a szép kert elengedhetetlen kelléke már. Sokat kell dolgoznunk, és a kertes házak vagy a város távolabbi pontjain találhatók, vagy a városon kívül, így nem csak a munkában töltött idő sok, hanem az utazásra szánt is. Kevés időnk marad a családra, magunkra és kertünkre. A kertes ház pedig nem az igazi szép kert nélkül. Természetesen a kert nem csak az öntözőrendszer miatt lesz szép, ápolt és rendezett, de anélkül ma már igen nehéz. A drasztikus hőmérséklet emelkedés még fontosabbá teszi az öntözőrendszerek beszerelését, a nagy meleg miatt csak a késő esti vagy a kora reggeli órákban lehet öntözni a növényeket, ez egy esetleg bejárós munkahely mellett teljességgel lehetetlen. Az öntözőrendszer nem csak az időbeosztás miatt könnyít életünkön, az ezzel való öntözés gazdaságosabb, mint a hagyományos kézi locsolás, így olcsóbb is. Az öntözőrendszer beszerzése, beszereltetése költséges, viszont rövid időn belül megtérül.

Szép kert és az öntözőrendszer

Az öntözőrendszer és a kert kialakítása

A kertes házaknál a kert olyan, mintha a ház szabadtéri meghosszabbítása lenne, ugyanúgy részét képezi otthonunknak, mint a ház belső szerkezete. Nyilvánvalóan a kert otthon funkciója első sorban nyáron és tavasszal érződik nagyobb hangsúllyal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kertünket úgy alakítsuk ki, hogy a ház minden lakója meg tudja találni benne a helyét, az igazán szép kert az, amit használnak is. Az öntözőrendszer kialakítását csak azután szabad megkezdeni, hogy a kert kialakítása már biztos. A rendszer akár utólag is gond nélkül beszerelhető.

Öntözőrendszer a kertben

Az első amiben döntenünk kell az, hogy a kertet hogyan akarjuk használni, lehet csak haszonkert, vagy hobbikert, vagy esetleg, ha elég nagy fel is oszthatjuk és mindkét típusnak különíthetünk el területet. Ebben az esetben a haszonkertet érdemes a háztól távolabb eső részre telepíteni, a zöldségeket, gyümölcsöket permetezhetjük, ezért jobb, ha ez van messzebb. Az öntözőrendszer a kombinált kerteknél is kialakítható, hiszen magán a rendszeren az nem változtat, hogy milyen növényt locsolunk vele, egyedül a szórófej megválasztásánál kell figyelembe venni ezt a tényezőt. A hobbi kertet többféleképpen is kialakíthatjuk. Ha gyermekes családban élünk fontos, hogy hagyjunk teret a játéknak, kialakíthatunk szalonnasütő, grillező részt, vagy egy teraszt asztallal és padokkal. Bármit csinálhatunk, hiszen ez a saját kertünk. Az öntözőrendszer kialakítható úgy is, hogy a kertnek csak az egyik részét locsolja, hogy a rendszeres víz véletlenül se károsítsa a kinti bútorokat. Illetve minket se érjen meglepetés szalonna sütögetés közben. Az öntözőrendszer kialakítását végző szakemberek minden tényezőt figyelembe fognak venni, van-e garázs, kutyaház, sziklakert. Még azt is, hogy a kert egyes részein milyen növények vannak. Az egyik növény több, a másik kevesebb csapadékot igényel, az egyiket a száránál a másikat a levelénél kell öntözni. Az öntözőrendszer modern technológiával készül, éppen ezért minden igény, levárás kielégítésére képes. Az öntözőrendszer időzíthető, nem kell a folyamatos ki – be kapcsolásra figyelnünk, beállítjuk az ideálisnak tartott időpontot és kertünk folyamatos vízellátása biztosított, nyugodtan elutazhatunk, az öntözőrendszer automatikus locsolja kertünket, ha úgy gondoljuk egy nap akár többször is.