Az öntözőrendszer típusai

Az öntözőrendszer előnye

A kertek akkor igazán szépek, mutatósak, ha ápoltak, ám sokunknak nincs ideje a kerttel foglalkozni, erre a problémára jelent megoldást az öntözőrendszer kiépítése. A folyamatos gondozást igényelnek, a növényeket rendben kell tartani, a gondozás legintenzívebb eleme az öntözés. Tavasztól egészen őszig minden nap alaposan be kell locsolni kertünket, ha igazán zöld és buja növényzetet akarunk, sőt a nyári napok kánikulás időszakában egy nap kétszer is biztosítani kell növényeinknek a vízellátást. Ez sok időt igényel, és egy fárasztó nap előtt vagy után nem biztos, hogy ehhez van a legnagyobb kedvünk, vagy marad-e egyáltalán energiánk. Az öntözőrendszer kiépíttetésével azonban megszüntetjük ezt a terhet, úgy, hogy közben kertünk is megmarad, nyugodtan mehetünk nyaralni és a nap végét tölthetjük pihenéssel.  Az idő takarékossága mellett az öntözőrendszer nagy előnye az is, hogy nem csak időt, de vizet és így pénzt is spórolhatunk vele. A jól beállított öntözőrendszer ugyanis jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi locsolás, ha éjszakai öntözést állítunk be, kevesebb víz párolog le, így kevesebb elegendő a kert meglocsolásához és még útóöntözésre sincs szükség. Ha igazán gazdaságosra akarjuk öntözőrendszerünket, szereltetünk fel esőérzékelőt is, így kikerüljük a felesleges vízfogyasztás problémáját.

Automata öntözőrendszer

Az öntözőrendszer típusai

Az öntözőrendszer csoportosítása, típusainak elkülönítése igen bonyolult. Minden öntözőrendszert kertre szabnak, így két egyformáról szinte nem is beszélhetünk. Az öntözőrendszerek típusait elemeiknek jellege határozza meg. Az elemek jellege mellett nem mindegy az sem, hogy a vízellátást milyen rendszerből biztosítjuk. Az öntözőrendszer szinte bármilyen jellegű vízforrással kiépíthető, mindig az adott kert tulajdonságai határozzák meg, hogy mi a legideálisabb megoldás.

Az öntözőrendszer jellege mindig a kerthez és a kertben található növényekhez idomul. A leglátványosabb megnyilvánulása ennek az idomulásnak a szórófejben nyilvánul meg. A szórófejek típusai nagyon sokfélék, mindegyik más jelleggel juttatja el a vizet a növényekhez, van amelyik csepegtet, van amelyik permetezős jelleggel locsol, van amelyik kis vízsugarakat lövell ki. Az egyik helyi öntözésre alkalmas, míg másik esőszerűen locsol. Az a fontos, hogy midig a kertünk számára legideálisabb típus kerüljön beszerelésre, a rosszul megválasztott öntözőrendszer sok kellemetlenséget okozhat, ezért nagyon fontos, hogy szakember koordinálja a beszerelés műveletét.

Automata öntözőrendszer

Ma az automata öntözőrendszerek kedveltek, ezekkel a kert tulajdonosának semmi dolga nem akad. Az automata öntözőrendszer lelke a számítógépes vezérlő, ez szabályozza, koordinálja az öntözés ki-, és bekapcsolását. Az öntözőrendszerek nem csak a nagyobb méretű gyep belocsolásához alkalmazhatók, veteményesek, sőt teraszok öntözését is meg lehet oldani segítségükkel. Az automatikus öntözőrendszer viszonylag magas költségekkel jár, de ezek a költségek idővel megtérülnek.

Mint korábban említettük az öntözőrendszer jellegét alkotóelemeinek jellege határozza meg. A vízforrás jellege és a rendszer automatizálása technikai jellegű dolog, nem látványosak. Szintén nem látványos, de nagyon fontos technikai elemekkel lehet még komolyabbá tenni a beépítésre kerülő öntözőrendszert. Ilyen plusz dolognak számít az esőérzékelő beépítése. Ez külön költségekkel jár, de hosszú távon nagyon gazdaságos, hiszen segítségével nagyon sok felesleges vízhasználatot elkerülünk. Vannak, olyan öntözőrendszerek melyeket be lehet úgy állítani, hogy érzékeljék a növények vízigényét is. Az öntözőrendszer segítségével nem csak kertünk locsolása oldható meg, hanem a növények tápoldattal való ellátása is, vannak olyan öntözőrendszerek, amelyek esetében van lehetőség a víz mellé tápoldat adagolására is. Ahogy tágulnak a technikai megoldások úgy tágulnak a kivitelezési lehetőségek is, egyre modernebb öntözőrendszer kerül piacra egyre sokszínűbb funkciókkal.