Hogyan tervezzük meg az öntözőrendszer kiépítését?

Öntözőrendszer kialakítása

Az öntözőrendszer kialakítása abban az esetben is lehetséges, ha a kert már kész van, tehát egy meglévő kertbe akarjuk beépíteni az öntözőrendszert. Nyilvánvaló, hogy abban az esetben könnyebb dolgunk van, ha a kert és az öntözőrendszer egyszerre kerül kialakításra, de az öntözőrendszer beépítése a már meglévő kertet sem teszi tönkre. A két esetben teljesen más szempontokat kell előtérbe helyezni, más jellegű problémákat kell kiküszöbölni. Ha az egész kert kialakítása új, akkor egy teljesen szűz területen dolgozhatunk és az, hogy mit hogyan alakítunk ki csak pénztárcánktól függ. Nekünk csak meg kell álmodnunk és a kertépítők mindent megvalósítanak. Ha már meglévő kertbe kerül beépítésre az öntözőrendszer nekünk jóformán semmi dolgunk sincs. Az öntözőrendszer kiépítése a két esetben nem tér el, ugyanazokkal a szempontokkal kell tisztában lenni, ugyanazokat a lépéseket kell elvégezni.

öntözőrendszer tervezés

Az öntözőrendszer kiépítése

Az öntözőrendszer kiépítése előtt meg kell vizsgálni a beépítésre szánt területet. Ahhoz, hogy az öntözőrendszer igazán professzionálisan legyen kialakítva figyelembe kell venni a talaj jellegét és minőségét, a talaj egyenletességét, egy domboldalon elhelyezkedő kert esetében az öntözőrendszer kiépítésénél használt kötőelemek eltérőek. Ahhoz, hogy az öntözőrendszer igazán jól funkcionáljon figyelembe kell venni a növényzet jellegét, annak gyökérzetét és a növények sűrűségét, elhelyezkedését a kertben. A különböző növények, gyökérzetek eltérő vízigényűek, fontos, hogy mindegyik annyi vizet kapjon amennyire szüksége van, ha ez nem így alakul vagy az egyik lesz túlöntözve, vagy a másik fog kevesebb vizet kapni. Mielőtt belekezdünk az öntözőrendszer kiépítésének munkálatába át kell vizsgálni a kertrészeket. A kertrészek átvizsgálása természetesen a fentebb említett szempontokat is magába foglalja, de ezeken felül meg kell vizsgálni azt is, hogy a kertrészek milyen mértékben kapnak napfényt, illetve mennyire vannak nyílt terepen a különböző részek, azok mennyire vannak kitéve az erős szélnek. Az öntözőrendszer kialakítását úgy kell ütemezni, hogy eltérő vízigénye van a cserjéknek, pázsitnak és fáknak és megint más öntözést igényelnek az évelő és az egynyári növények. Ez bonyolultnak tűnhet első olvasatra, de a mai technológiával előállított modern öntözőrendszer kiépítésével ezek a feltételek könnyen teljesíthetőek.

Az öntözőrendszer vízellátása

Az öntözőrendszer kiépítésének fontos tényezője az, hogy hogyan lesz megoldva a rendszer vízellátása. Az öntözőrendszer vízellátása szinte minden vízforrásból megoldható, működhet az öntözőrendszer úgy, hogy vízkészletét tóból, fúrott kútból, vízhálózatból, ciszternából nyeri. Ha vízhálózatról történne az öntözőrendszer ellátása érdemes a rendszernek egy külön vízórát kérni. Ha a kerti öntözés kútról történik a vízellátás biztosított, így az egész kertet bátran részesíthetjük esőszerű öntözésben. A vízzel kapcsolatban nem csak az a fontos, hogy hogyan biztosítjuk a vízellátást, hanem az is, hogy milyen a rendelkezésre álló víz minősége. Ez akkor lehet hangsúlyosabb probléma, ha az öntözés hálózatról történik, a hálózati vizet kezelik, a növények ezt jobban megérezhetik. A túlságosan kemény víz alkalmazásánál akár vízkőkicsapódások is jelentkezhetnek a leveleken. Az öntözőrendszer segítségével locsolhatunk esőszerűen, csepegtetősen, áraszthatjuk növényeinket, mindegyiknek azt az ellátást tudjuk biztosítani, amire igazán szüksége van. Ezt az állátást a kézi locsolással nem tudnánk biztosítani, ráadásul a kézi locsolás vízigényesebb is. Az öntözőrendszerrel vizet, így sok esetben pénzt és időt is megtakaríthatunk. Az öntözőrendszer kiépítésébe egyszer kell nagyobb összeget belefektetni, de az viszonylag rövid időn belül meg is térül.