Miért fontos az öntözőrendszer?

Az öntözőrendszer minden olyan házban hasznos, ahol nagy kert van, és ahol a ház tulajdonosainak nincs sok szabadidejük, illetve szabadidejüket nem kertöntözéssel szeretnék tölteni. Ezen felül az öntözőrendszer azokba az otthonokba is ajánlott, ahol a ház tulajdonosai szeretnék vízfogyasztásukat minél minimálisabb szintre csökkenteni, való azoknak, akik a tudatos fogyasztás hívei. Az öntözőrendszer egy automatikusan működő, szabályozható rendszer. Ez azt jelenti, hogy addig van vele némi kellemetlenség, amíg nem kerül beépítésre. Az öntözőrendszer beépítése sem igényel sok időt, de utána aztán tényleg semmi gondunk nincs a rendszerre. Beállítjuk az időzítőt, a mostani nyári hőségben ajánlott két időpontot megadni, egyet a kora reggeli, hajnali órákra, egyet pedig a késő esti időszakra. Ezek utána rendszer magától működik.

Miért fontos az öntözőrendszer?

Miért éri meg az öntözőrendszer?

Az öntözőrendszer kevesebb víz elfogyasztásával képes ugyanakkora területet belocsolni. A manuális locsolásnál nem tudunk minden területet ugyanolyan egyenletesen belocsolni, valamelyik rész több vizet kap, némelyik meg alig kap valamit, nem érünk el mindent ugyanúgy. Az öntözőrendszer kiépítésével ezt a problémát át tudjuk hidalni, csupán annyival, hogy a kert egy távolabb eső részéhez is rakatunk egy locsolófejet, így minden növény megkapja a szükséges vízmennyiséget. Az öntözőrendszer áztatva, egyenletesen locsol, így sokkal alaposabban képes öntözni, sokkal, kevesebb vízzel. Az öntözőrendszer beépítése ugyan költséges, de hamar megtérül az ára. Az öntözőrendszer nagy előnye még az is, hogy a locsolófej többféle is lehet. Ez azért fontos, mert, ha nagy kerttel rendelkezünk, de akár kis kertnél is előfordulhat, hogy a kert különböző részein különböző jellegű, más gondoskodást igénylő növények vannak. Van, amelyik növény az árasztásos öntözést szereti, van, amelyiknek nagy a vízigénye, míg a másiknak a sok víz ártalmas. A fejeknek sok fajtája van, egy öntözőrendszerhez annyi féle szórófejet szerelünk fel, amennyit jónak látunk. Ezzel sokkal hatékonyabbá válik a kert öntözése. A gyep, a pázsit ismét más gondozást igényel. Az öntözőrendszer lehetővé teszi, hogy kertünket olyan színessé varázsoljuk, amilyenné csak akarjuk. A kert otthonunk kültéri része, különösen a jó időkben nagy hangsúlyt kap, sok időt töltünk kint, ahhoz, hogy igazán ki tudjunk kapcsolni, hogy otthon tudjuk, benne érezni magunkat kell, hogy olyan legyen, mint amilyennek megálmodtuk.

Az öntözőrendszer többféle módon is beszerezhető. A legideálisabb esetben nem kell saját magunknak külön az alkatrészekért szaladgálni. Sok cég foglalkozik kertépítéssel, az ilyen cégek a kert egészét kialakítják az igényeknek megfelelően, előkészítik a talajt, beültetik a növényeket, kiépítik az öntözőrendszert. Ha az öntözőrendszer egy ilyen nagyobb művelet során kerül beszerelésre, akkor a cégek hozzák magukkal az eszközöket, és a beszerelt eszköz árát hozzáadják az összköltséghez. Kertépítő cégen keresztül akkor is beszereltethetünk öntözőrendszert, ha a kert maga már ki van alakítva, és csak az öntözőrendszer hiányzik. Az öntözőrendszert beszerezhetjük saját magunk is, bármelyik kisebb-nagyobb kertészeti üzletben. De ha még sosem csináltunk ilyet, vagy ehhez hasonló dolgot, akkor jobb, ha szakember tanácsát kérjük, sokszor az üzletben dolgozó szakemberek is tudnak segíteni. Az öntözőrendszer beszerelése hosszú távú befektetés, ezért nem éri meg spórolni rajta, ha egy jó minőségű rendszer, jól van beszerelve, hosszú éveken keresztül semmi gondunk nem lehet a kert öntözésére.