Tudatos vízhasználás az öntözőrendszer segítségével

Az öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer működésének megértése a laikusok számára is egyszerűen levezethető, egyáltalán nem bonyolult rendszerről van szó. Az öntözőrendszer egy olyan a földbe épített rendszer, ami a kert öntözési feladatát látja el. A legegyszerűbb még a kert kialakításánál történő beépítése, de utólag is könnyedén beépíthető. Az öntözőrendszer vízzel látja el a kertet, a víz csöveken keresztül fut, és egy csap szabályozza, amelynek szelepe akár időzítéssel is szabályozható. Beállítjuk a szerintünk öntözéshez ideális időt és a beépített időzítő automatikus rendszerrel a megfelelő időben megnyitja, majd a beállított időhossz után bezárja a szelepeket. Természetesen az időzítés csak egy extra szolgáltatás, amit plusz költségekért tesznek lehetővé. De ha az öntözőrendszer manuális, kezelése akkor sem igényel több időt és fáradtságot.

Tudatos öntözőrendszer

Miért jobb az öntözőrendszer?

Erre hosszasan boncolgathatjuk a választ. Az öntözőrendszer gazdaságosabb, hatékonyabb és mindenképpen kényelmesebb. Nem kell reggel korábban kelni és este később feküdni azért, hogy belocsoljuk a kertet, ez felettébb praktikus, sokan, akik kertes házban laknak ingáznak egy másik városba, nekik különösen fárasztó és sok időt igénybe vevő a kert öntözése. Ha manuális, akkor csak be- és ki kell kapcsolni, ha automata, akkor pedig semmi teendőnk nincs a rendszerrel. Az öntözőrendszer hatékonysága lényegében a öntözőrendszerre szerelhető sokféle szórófejből fakad. A különböző szórófejek, a különböző növények, különböző elvárásaihoz alkalmazkodnak. Így minden növény olyan formában kap vizet, ahogy az a számára a legideálisabb. Van olyan növény, amelyik nagy vízigényű, van, amelyik vízigénye kisebb. A kevés víz ugyanolyan veszélyes egy növényre nézve, mint a túlöntözés. A szórófejek mell a hatékonyságot növeli még az is, hogy az öntözőrendszer alakítható úgy, hogy a kert minden pontja egyenlő arányban kapjon vizet, ezzel kikerülhetjük azt a manuális öntözésnél gyakori hibát, hogy míg a kert egyik része úszik, addig a másik szinte teljesen száraz. Ez nagyon gyakori hibája a manuális öntözésnek, a slag nem elég hosszú, nincs időnk alaposan mindent körbe járni, sok a hibalehetőség. És végük az öntözőrendszer legnagyobb előnye, hogy gazdaságos. A beszerelése ugyan költséges, de a költségek hamar megtérülnek. Mivel be lehet állítani az időt, ezzel sokat lehet spórolni, nem mindegy ugyanis mikor öntözzük kertünket, napközben, a legnagyobb kánikulában semmiképpen sem szabad, a vizet így nem a növények kapják, hiszen az gyorsan elpárolog, sőt, érzékeny növény akár ki is éghet. A legideálisabb idő az öntözésre a kora reggel, szinte hajnali órák egyike és a késő esti időpont. Ezt manuális öntözéssel nem biztos, hogy meg tudnánk oldani, az öntözőrendszer automata rendszerével viszont könnyen megoldható, hogy növényeink akkor kapjanak vizet, amikor az a legjobb.

Tudatosság és öntözőrendszer

A mai világban, a fogyó természeti kincsek korában kell, hogy tudatosan álljunk a dolgokhoz, így a vízhasználathoz is. Az öntözőrendszer automata, sokan ez ellen ágálnak, mert nem gondolnak bele, hogy mennyire hasznos lehet a rendszer alkalmazása. Nem szabad ott megállni, hogy ez egy tőlünk független, mesterséges rendszer, nagyon sok vizet lehet megspórolni vele. És nagyon fontos, hogy tudatosan fogyasszunk. Az öntözőrendszer hamar, meghozza árát.