Öntözőrendszer előkészítése a téli időszakra

Az öntözőrendszer alkalmazása már régóta lehetséges, de csak nem olyan régen vált divatossá, pár éve viszont rohamos tempóban kezd elszaporodni beszereltetése. Ennek az lehet az oka, hogy az emberek felfedezték az öntözőrendszer hasznosságát. Beszereltetése ugyan költséges, és nagyon sok gonddal járó munka. A beszerelés előtt felmérik a kertet, a méreteket, milyen az elrendezése, ha kész kertről van szó.

Öntözőrendszer télen

Új kertnél a kerttervező álmaink kertjét is megálmodják nekünk. Az öntözőrendszer beszereltetése sokkal könnyebb, ha a kert még most van kialakítóban, kész kertnél is megoldják a szakemberek, úgy, hogy a kerten nem maradnak utólag sérülések, de ez azért jóval hosszabb és bonyolultabb is. Az öntözőrendszer megtervezésénél figyelembe veszik azt is, hogy mi van a föld alatt, tehát nézik a kertben található növények lerendezését, azok jellegét, igényeit és azt is, hogy hol, milyen csövek futnak.

Az öntözőrendszer mellett szóló érvek

Az öntözőrendszer mellett szóló érveket hosszasan sorolhatnánk, jól kitalált, gazdaságosan működő, kényelmes rendszer, mely képes nagyon sok terhet levenni a vállunkról, de miért is éri meg nekünk a beszereltetéssel járó sok galiba? az öntözőrendszer vízhasználata sokkal gazdaságosabb, mint a manuális öntözés. Vízkészleteink végesek, sokkal jobbak lennének a kilátásaink, ha mindenki tudatosan állna, viszonyulna a dolgokhoz. Az öntözőrendszerrel a víz nem megy pazarba, ez alatt arra gondolok, hogy a manuális öntözésnél a slag hosszúsága és valljuk be sokszor kitartásunk miatt, könnyen előfordulhat, hogy míg a kert egyik része úszik, addig a másik szinte száraz. Ez nagyon nem jó. Az öntözőrendszer beállítható, időzíthető, így olyan időpontokban tudja elvégezni a kert öntözését, amikor az a legideálisabb, ezek a kora reggeli, hajnali órák és a késő esti időszak. Ekkor a hőmérséklet még nyáron is kellemesen hűvös, a levegő páratartalma is ekkor a legjobb, ilyen időszakban a leghatásosabb az öntözés. Az öntözőrendszer szórófejei sokfélék lehetnek, minden növény más jelleggel igényli a vizet, a különböző szórófejekkel mindegyik számára a legoptimálisabb öntözést tudjuk kialakítani. Ez szintén nagy előnye a rendszernek. Végül, de nem utolsó sorban jönnek azok az érvek, amelyek kényelmünket szolgálják, nem kell korábban kelni, nem kell később feküdni sok időnk felszabadul, és mindig élvezhetjük az állandóan friss kertünket. Sok időt spórolhatunk meg az öntözőrendszer kialakíttatásával.

 Az öntözőrendszer előkészítése a téli időszakra

Az öntözőrendszer nem igényel sok és fáradtságos karbantartási munkálatot. Egyedül arra kell nagyon odafigyelni, hogy a téli időszak előtt, a rendszerben lévő vizet kiengedjük, és lényegében ezzel a mozdulattal ki is merült az öntözőrendszer téli időszakra való előkészítése. Ez viszont egy nagyon fontos lépés, ha elhalasztjuk, a rendszer elfagyhat, a csövekben maradt víz megfagy és szétnyomhatja azokat. Ha ez megtörténik a hiba javítható, de a javításához legalább olyan súlyú munkálatokra van szükség, mint amiket a beszerelésnél végeztek. Ez egy apró mozdulat, amit ne felejtsünk el megtenni, amint véget ér az öntözési időszak. Amúgy az öntözőrendszerrel semmi más gondunk nem lehet. De azért pár évente nem árt egy általános karbantartást, ellenőrzést végeztetni az öntözőrendszer készülékein, a szórófejek eldugulhatnak, a csapok megkophatnak, de ezek apróbb munkálatok.