Bailey’s
Hozzávalók:
4 db tojássárgája
30 dkg porcukor
0,5 zacskó capuccinopor
1 l tejszín
0,5 l rum
Elkészítés:
A tojássárgáját a porcukorral, capuccinoporral habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük. A legvégén felöntjük fél liter rummal.
Banánlikõr
Hozzávalók:
1/2 kg banán
cukor
250 ml tisztaszesz
1 dl víz
rumaeszencia
fél citrom leve
Elkészítés:
1/2 kg banánt felszeletelünk és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük, 3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet. Majd ehhez a léhez hozzáteszünk 250 ml szeszt, pár csepp rumeszenciát , fél citrom levét és egy evõkanál karamellt. Alaposan összekeverjük és 10-15 napot érni hagyjuk, majd leszûrjük.
Baracklikőr
Hozzávalók:
75 dkg méz,
1 kg darált barack,
5 barackmag bél,
3/4 liter 80 fokos alkohol,
3/4 liter víz,
kevés csersav
Elkészítés:
A barackot megmossuk, ledaráljuk, hozzátesszük a barackmagot, s az átszűrt mézszörpöt, amit előzőleg összefőztünk a mézzel, vízzel s csersavval, majd lehűtöttük. Hozzáadjuk a szeszt és meleg helyen 14 napig állni hagyjuk. Leülepítjük, átszűrjük és üvegekbe töltjük. A méz lehetőleg világos színű (akác) legyen.
Bólé
Hozzávalók:
1 l bor, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl rum, 3 db babérlevél, 1 egész citrom leszelve.
Hidegen elkeverni, 24 óra múlva leszűrni.
Elkészítés:
1 l bor, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl rum, 3 db babérlevél, 1 egész citrom leszelve.
Hidegen elkeverni, 24 óra múlva leszűrni.
Bodzapálinka
Hozzávalók:
1,5 kg szemezett bodzabogyó,
50 dkg cukor,
1 vaníliarúd,
5 dl 96 %-os alkohol
Elkészítés:
Főzd a bodzabogyót 2,5 dl vízzel, a cukorral, a vaníliarúddal egy óra hosszat közepes lángon. Ezután szitán keresztül öntsd fazékba, és egy napig hagyd fölötte, hogy lecsöpögjön.
A következő nap a szűrletet főzd fel, majd hűtsd le és keverd össze az alkohollal. Töltsd palackokba, jól zárd le és 1-2 hónapig érleld.
Bodza szörp
Hozzávalók:
10db bodzavirág
70dkg cukor
2db citrom
1/2 doboz citrompotló
5 liter víz
Elkészítés:
A frissen szedett szép kinyilt bódzavirágot jól megmossuk. A citromot szeletekre vágjuk. A cukrot és a citompotlót 5 liter forró vízben felolvasztjuk, majd kihütjük. Majd a bodzavirágot beletesszük egy 5 literes befőttes üvegbe és ráöntjük a kihűlt szirupot. 3-4 napig szoba hőmérsékleten állni hagyjuk.
Bólé vegyes gyümölcsökből
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt,
20 dkg őszibarackbefőtt,
15 dkg eper,
15 dkg ribizli,
1 dl konyak,
1 dl Maraschino likőr,
7 dl száraz fehérbor,
7 dl száraz pezsgő
Elkészítés:
A befőtteket bóléstálban összekeverjük, hozzáadjuk a ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, a likőrt és a bort, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a lehűtött pezsgővel.
Bécsi kávé
Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 csésze/100 g főzőcsokoládé
4 evőkanál/60 ml tejjel felére higított tejszín
2 1/2 csésze/550 ml forró erős kávé
2/3 csésze/150 ml tejszín
1 kiskanál/5 g cukor
a díszítéshez:
fahéj
kakaó
Elkészítés:
Óvatosan olvasszuk fel a csokoládét egy serpenyőben. Ügyeljünk, hogy ne égjen oda. Keverjük hozzá a higított tejszínt. Lassan töltsük hozzá a csokoldéhoz a kávét és fokozatosan verjük habosra. Tartsuk melegen. Ezután a teljes tejszínt verjük fel a cukorral együtt. Öntsük a kávét előmelegített csészékbe és tegyük a tetejére a tejszínhabot.
Felszolgálás:
Szórjunk a kávé tetejére fahéjat és kakaót.
Borlikőr
Hozzávalók:
1 l vörös bor
fél liter rum
1 rud vanélia
40 dkg porcukor
Elkészítés:
Az anyagokat összekeverjük, a vanéliát kettéhasitva teszük bele, 2 l üvegbe öntjük és fogyaszható.
Boros tea
Hozzávalók:
2 cl száraz fehérbor
1 cl barna rum
2,5 dl fekete tea
édesítőpor
Elkészítés:
Tűzálló pohárba öntünk 2 cl száraz fehérbort, 1 cl barna rumot. Felöntjük 2,5 dl forró fekete teával. Édesítőporral édesítjük.
Calipso kávé
Hozzávalók:
Hozzávalók 6 személyre:
5 csésze forró kávé
2 evőkanál fehér rum
4 evőkanál ananászlé
1 csésze tejszínhab
Elkészítés:
A kávét, az ananászlét és a fehér rumot összekeverjük, felmelegítjük, de nem forraljuk. Előmelegített konyakospoharakba töltjük, majd a tejszíhabot a tetejére kanalazzuk.
Citromlikőr
Hozzávalók:
4 érett citrom,
300 g cukor,
0,7 dl fehér rum,
4 ek. citromlé (zöld héjú citromból),
1/2 teáskanál koriandermag
Elkészítés:
A citromot forró vízzel leöblítjük, és vékonyan meghámozzuk, levét kinyomjuk. A héját és levét 1/8 l vízzel és a cukorral gyenge tűzön fedő alatt kb. 20 percig főzzük, majd lehűtjük. A szirupot, rumot, 4 ek. citromlevet és a koriandert üvegbe töltjük, és szorosan lezárjuk. Világos helyen 6 hétig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve üvegekbe töltjük, és további 4 hétig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.
Csipkebogyó bor
Hozzávalók:
10 dkg szárított csipkebogyó
1 l száraz vörösbor
Elkészítés:
A csipkebogyót vágjuk ketté, majd öntsük le a borral. Hagyjuk ázni 2 hétig, majd szűrjük le. Napi 2 dl stimulálja az emésztést, magas a C-vitamin tartalma és segíti a vérkeringést.
Csokis kávé
Hozzávalók:
5 dkg főzőcsokoládé.
1 evőkanál víz.
5 deciliter nagyon erős kávé.
cukor.
Elkészítés:
A csokit kis darabokra tördeljük, a vizet hozzáöntjük,és kislángon megolvasztjuk.Amikor megolvadt, sima krémmé keverjük.Rátöltjük a kávét és jól összekeverjük.Ízlés szerint adunk hozzá cukrot.
Diólikőr
Hozzávalók:
40dkg dió(hámozott)
40dkg kristálycukor(Lehet barnacukor is)
1l konyak
Elkészítés:
Egy sötét üvegbe(ha nincs sötét üveged,takard le valamivel)
összekeverem/összerázom a diót a cukorral és a konyakkal!Meleg helyen állni hagyjuk kb 1 hétig.Minden nap jól összerázzuk!Majd leszürjük és kész!
Eperlikőr
Hozzávalók:
1,2 kg érett eper,
7 dl kommersz konyak,
60 dkg cukor.
Elkészítés:
A megtisztított epret alaposan megmossuk és megszárítjuk, majd egy nagy cserépfazék vagy befőttesüveg aljára halmozzuk. Meghintjük a cukorral, leöntjük az alkohollal, és légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapra a kamrába állítjuk, közben többször megrázogatjuk, hogy a cukor feloldódjon. A likőrt leöntjük, és zárható üvegbe töltjük, a visszamaradt epret gyümölcssalátákba, fagylaltkelyhekbe, használhatjuk fel.
Epres vodka
Hozzávalók:
50dkg eper
2,5 dl vodka
3 ek lime-lé
6-8 ek eperszörp
Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és utána pürésítjük. A vodkával a limével, és a szörppel összeturmixoljuk, és csavaros tetejű, tiszta üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk,és hűtőben tároljuk, (eltartható 5-7 napig). Fogyasztás előtt az italt felrázzuk, és 8-10 pohárba töltjük. Behűtött pezsgővel felöntjük, vagy 1 ek tejszínhabot halmozunk a tetejükre, mentalevéllel díszítjük.
Fahéjas almaital
Hozzávalók:
2,5 dl kalóriaszegény almalé
1-2 citromkarika
fahéj
édesítőszer
Elkészítés:
Felforralunk 2,5 dl kalóriaszegény almalevet, félrehúzzuk, és belekeverünk 1-2 citromkarikát. Csipetnyi fahéjjal, édesítőszerrel ízesítjük. Kicsit állni hagyjuk.
Fehér csokis krémlikőr
Hozzávalók:
6 dl habtejszín
1 dl tej
20 dkg fehér csokoládé
4 tojás sárgája
25 dkg porcukor
1 kiskanál vaníliás cukor
1,5-2 dl 96 %-os gyógyszertári alkohol(gyógyszertári)
Elkészítés:
A tejszínt, a tejet és a fehér csokit forrald össze és tedd félre hűlni.
Habverővel keverd krémesre a tojások sárgáját a porcukorral és öntsd hozzá a langyosra hűlt fehércsokis tejszínt.
Rövid időre tedd vissza a tűzre és folytonos kevergetés mellett melegítsd fel, de már ne forrald. Amikor kihűlt csurgasd bele az alkoholt.
Töltsd üvegekbe és tárold hűtőbe, amíg el nem fogy!
Feketeerdei kávé
Hozzávalók:
1/2 liter erős kávé,
1 likőröspohár cseresznyepálinka,
jégkocka,
cukor.
Elkészítés:
A forró kávéhoz hozzáöntöm a cseresznyepálinkát és hűlni hagyom.
Poharakba töltöm, melyek félig töltve vannak jégkockákkal.
Ízlés szerint édesítem, majd azonnal tálalom.
Forró csokoládé
Hozzávalók:
1 adaghoz:
3 dl tej
fél tábla jó minőségű étcsokoládé (min 70%-os)
1 ek méz
1 ek barna nádcukor
1 rúd fahéj
fél dl rum
Elkészítés:
Felteszem a tejet melegedni, beleteszek a mézet,a cukrot és a fahéjat.
A csokit apró kockákra tördelem és amikor a tej kezd melegedni,beleteszem.Folyamatos kevergetés mellett olvasztom bele a tejbe.amikor a csoki elolvadt, hozzáöntöm a rumot, kicsit forralom és már kész is.Hosszú,hideg téli estékre kitűnő.
Görög jegeskávé
Hozzávalók:
1 teáskanál instant kávé
1-2 teáskanál cukor
kevés tej
víz
jég
Elkészítés:
Az instant belerakod egy magas pohárba. Ha édesen szereted, akkor 2 kanál cukor, ha közepesen, akkor csak 1 kanál kerüljön bele. Hozzáöntesz kb. 2 ujjnyi vizet. Felhabosítod. Majd beleraksz 3-4 jégkockát, és végül felengeded vízzel. Ízlés szerint kevés (!!) tejjel ízesítheted. Szívószállal fogyasztjuk.
Gyömbérlikőr
Hozzávalók:
10 dkg friss gyömbérgyökér
15-17,5 dkg barna kandiscukor
2,5 dl tiszta alkohol
3,5 dl víz
fél citrom héja és leve
Elkészítés:
A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 deci vízben, gyenge tűzön főzzük. Ezután hozzáadjuk a kandiscukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt. Legalább egy hétig állni hagyjuk, és ha szükséges, még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.
Ír kávé
Hozzávalók:
6 csésze erős meleg átszûrt törökkávé,
1 nagy pohár tejszín(240 gr)
3 evk. cukor
3/4 csésze Ír whisky
Elkészítés:
Összekeverjük a tejszínt a cukorral,hozzáadjuk az átszűrt kávét és whisky-t ,keverjük még kb 1 percig.Töltsük 6 csészébe és felvert tejszinnel díszítsük.Tetejére kevés reszelt csokoládét szórhatunk.
Ír krémlikőr
Hozzávalók:
1cs. cappucino
0,5l víz
4 sűrített tej
0,5l rum
Elkészítés:
A vizet felforraljuk és ráöntjük a cappucino-ra. Miután kihűlt hozzáadjuk a sűrített tejeket. Majd hozzáöntjük a rumot is.
Kakaólikőr
Hozzávalók:
4 dkg kakaó
40 dkg cukor
4 dl alkohol
Elkészítés:
A kakaót átszitáljuk,összekeverjük 10 dkg cukorral 1-2 dl vízzel és megfőzzük.Közben a többi cukorból szirupot főzünk 4,5 dl vízzel,forrón elkeverjük a megfőtt kakaóval, kihűtjük majd belekeverjük az alkoholt.Ledugaszolva 1 hónapig érleljük.Érlelés közben időnként felrázzuk!
Kávékrémlikőr
Hozzávalók:
2 dl hideg fekete kávé
2 dl konyak
2 dl tejszín
4 púpozott evőkanál porcukor
1 cs. vaníliás-cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat egy turmixgépben jól összekeverjük és rögtön helyezzük hütőbe 10-15 percre…
Királyok itala
Hozzávalók:
1 liter almalé
kis cukor
fahéj
Elkészítés:
Az almalevet öntsük lábasba és kezdjük el főzni. Ízlés szerint tegyünk bele cukrot és fahéjat. Ha felforrt, poharakba töltjük és jóízűen megisszuk.
Kókuszlikőr
Hozzávalók:
4 dl finomszesz,
50-60 dkg cukor,
1,5 l tej,
10 dkg kókuszreszelék,
2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.
Málnás jeges tea
Hozzávalók:
1 ek fekete tea
1 l forrásban lévő víz
10 dkg málna
10 ek málnaszörp
1 citrom leve
mentalevél
jégkockák
Elkészítés:
A teafüvet leforrázzuk, majd néhány percig ázni hagyjuk. Ezután leszűrjük, lehűtjük, majd belekeverjük a szörpöt és a citromlevet. Fogunk pár poharat, jégkockát és néhány mentalevelet teszünk bele, majd ráöntjük a teát. Végül néhány málnát is dobunk a poharakba.
Meggylikőr
Hozzávalók:
60 dkg méz,
1 kg meggy,
0,8 liter 80 fokos alkohol,
1/2 liter víz,
5 dkg mandula,
1 dkg fahéj,
tört meggymag,
2 szelet héjas citrom,
1 késhegynyi csersav
Elkészítés:
A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.
Mexikói kávé
Hozzávalók:
őrölt kávé,
cayenne bors,
őrölt fahéj,
A tetejére tejszínhab és kakaópor.
Elkészítés:
Először is főzünk egy selymes presszókávét, majd csészébe öntjük és adunk hozzá cukrot.
Ezután megfűszerezzük leheletnyi cayenne borssal, aztán illatosítjuk egy kis fahéjjal.
Mézbor
Hozzávalók:
1kg. méz
3l. víz
kevés fahéj
szegfűszeg
egy citrom leve
Elkészítés:
A mézet a vízzel lassan felmelegítjük és 30 percig főzzük. A fahéjat, szegfűszeget és a citrom levét hozzáadjuk. Leszűrést követően a folyadékot kőkorsóba töltjük, lenvászonnal letakarjuk, hogy levegőt kapjon, és hűvös, sötét helyre állítjuk. A folyadékot 30 napig tároljuk így, időről-időre egy kicsit meg-megkeverve.
Ez után fogyasztható!
Mézes ágyas pálinka
Hozzávalók:
Hozzávalók 1 literhez:
40 dkg méz
7-8 szem kandírozott vagy aszalt eper
5-6 szem aszalt szilva
5-6 szem aszalt sárgabarack
5-6 szem aszalt körte (elhagyható)
pálinka
Elkészítés:
A mézet felhevítjük, beleöntjük egy 1 literes üvegbe. Beledobáljuk sorban az aszalt/kandírozott gyümölcsöket, majd az egészet felöntjük annyi pálinkával, amennyi csak az üvegbe fér, végül az egészet jól összerázzuk. Kb. 1-1,5 hónapig állni hagyjuk, közben néhányszor összerázzuk.
Narancsbor
Hozzávalók:
2 palackhoz:
5 db narancs
1 db keserű narancs
1 db citrom
1 rúd vanília
1.5 l könnyű vörösbor
500 g kristálycukor
2.5 dl fehér pálinka
Elkészítés:
Mossuk meg a gyümölcsöket és vágjuk fel őket gerezdekre.A gyümölcsöket tegyük légmentesen zárodó edénybe,rakjuk ide a rúd vaníliát is,és locsoljuk meg a borral.Hagyjuk 1 hónapig hűvös helyen összeérni.1 hónap után szűrjük át a bort.Ezt követően cukrozzuk meg,majd rakjuk hozzá a gyümölcsöket és adjuk hozzá a pálinkát.További 45 napig állni hagyjuk a bort.Az érlelési időszak leteltével ismét leszűrjük,és palackba töltjük.
Párizsi kávé
Hozzávalók:
2 dl erös átszûrt meleg törökkávé
4 evk csokoláde szirup
2 evk Maraskino likõr
1/4 csésze tejszin
1 evk reszelt csokoládé
2 maraskino meggy
Elkészítés:
Keverjük össze a kávét es a csokoládeszirupot a Maraskinoval
Ezt 2 nagyobb kávescsészébe töltjük.Tetejét felvert tejszinnel,reszelt csokoládéval és Maraskinomeggyel diszitjuk.
Pilótakoktél
Hozzávalók:
3 dl ananászlé (befõttlé is lehet), 3 dl frissen kipréselt narancslé, 1 citrom kicsavart leve, 1 mokkáskanál mandulaaroma.
Elkészítés:
Az ananászlevet összeöntöm a narancs- és a citromlével, majd belekeverem a mandulaaromát. A kisebb poharak alját telerakom jégkockákkal, ezután ráöntöm az italt és azonnal kínálom.
Puncsital
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 l fekete ribizli lé
0.5 l narancslé
0.5 l száraz vörösbor
1-2 db fahéj
4-5 db szegfűszeg
1 db vaníliarúd
10 dkg porcukor
1 narancs
Elkészítés:
A ribizlilevet,a narancslevet,a vörösbort,a fűszereket,a felhasított vaníliarudat és a cukrot
elkeverjük és felhevítjük.A narancsot megmossuk,és kb.fél cm-es szeletekre vágjuk.Ezeket
elfelezzük vagy negyedeljük és a puncshoz adjuk.
Tálalás előtt a fűszereket és a vaníliarudat
kiszedjük.
Ribizlilikőr
Hozzávalók:
5 dl ribizlilé átszűrve,
40 dkg méz,
1/4 liter 90 fokos alkohol,
1/2 liter víz, csersav (tannin)
Elkészítés:
A vizet, a mézet, tannint összefőzzük s lehabozzuk. majd hűlni hagyjuk, összevegyítjük az alkohollal s a ribizlilével. Üvegbe töltjük úgy, hogy a tölcsérbe itatóspapíron át szűrődjön. Egyéb aromákkal is fűszerezhető: 1 g fahéj, 0,5 g szegfűszeg, kis darab citromhéj.
Rumkoktél
Hozzávalók:
1,5 dl fehér rum
2 citrom kifacsart leve
2 evőkanál cukor
2 db citromlevél
jég
Elkészítés:
A koktélshakerbe, vagy egy nagyobb pohárba beleöntöm a rumot, a citromlevet és a cukrot. Jól összerázom az alapanyagokat, majd hozzáadok pár szem jégkockát, és még legalább fél percig tovább rázom a koktélt. Utána már nincs más dolgom, minthogy előhűtött poharakba töltsem az italt.
Sangria
Hozzávalók:
1 üveg száraz pezsgõ,
1 nagy narancs,
1 citrom,
5-6 dkg porcukor,
1 dl konyak,
1 liter száraz vörösbor,
1 kis darabka fahéj,
3 szem szegfûszeg,
4 dl szódavíz,
1 dl Triple-sec (vagy Maraschino-likõr).
Elkészítés:
1 dl vörösborba beletesszük a fahéjat és a szegfûszeget, majd 5 percig forraljuk, ezután beleöntjük a többi vörösborba. A narancsot és a citromot gondosan, meleg vízzel lemossuk, majd héjastól vékony szeletekre vágjuk. Mélyebb tálba tesszük, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a konyakot meg a likõrt. Befedve hagyjuk állni a hûtõszekrényben. Ezután ráöntjük a fûszeres vörösbort, és két órára ismételten betesszük a hûtõszekrénybe. Tálalás elõtt az egészet átöntjük egy jó mély bóléstálba, ráöntjük a pezsgõt és a szódavizet, majd a gyümölccsel együtt osztjuk el bólés poharakba. Jégkockával és narancshéjjal feldíszítve tesszük az asztalra.
Sörlikőr
Hozzávalók:
1/2 l barna sör
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1/4 l alkohol
A sört a cukorral és a vaníliával felfőzzük, hűlni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük, és legalább 1 hónapig érleljük.” (bigacsiga2)
Elkészítés:
A sört a cukorral és a vaníliával felfőzzük, hűlni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük, és legalább 1 hónapig érleljük.
Svéd kávé
Hozzávalók:
1 csésze forró, erős feketekávé
3 cl aquavita
2 mokkáskanál cukor
1 evőkanál tejszínhab
Svéd tea
Hozzávalók:
2 dl forró tej
1 teáskanál Twinings Earl Grey tea
(vagy 1 filter)
méz vagy juharszirup (vadmézzel a legjobb)
tejszínhab, kakaó vagy fahéj
Elkészítés:
A tejet forrásig melegítjük majd leforrázzuk vele a teát. Hagyjuk hosszabb ideig ázni, hogy a Bergamott íze jól kioldódjon és érezhetővé váljék. Csészékbe szűrjük, ízesítjük, tejszínhabot vagy tejhabot nyomunk rá és kakaóval vagy fahéjjal szórjuk meg. Pont úgy, mint egy kávét.
Szilveszteri puncs
Hozzávalók:
2 üveg vörösbor
1 üveg rum
1l erős tea
1dl narancslé
3cl citromlé
1kg kristálycukor
Elkészítés:
A cukor és a rum kivételével a hozzávalókat összekeverjük és forrósitjuk/de nem forraljuk fel/
majd egy nagy puncsostálba öntjük.A cukrot rumba áztatjuk/ annyi rumot öntünk a cukorra, hogy a cukor összeálljon/,melegitjük,meggyújtjuk, majd a tálban lévű italhoz keverjük. Végül hozzáadjuk a maradék rumot,és megkeverjük.Karikára szeletelünk egy vagy két narancsot, és a meleg puncsba tesszük.
Teakoktél
Hozzávalók:
4 tasak bármilyen erõs, aromás tea,
4 evõkanál sherry brandy,
1 citrom leve,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
kis darabka egész fahéj,
10 szem szegfűszeg,
cukor (ízlés szerint),
jégkockák.
Elkészítés:
Teáskannába szórjuk a reszelt citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, és mellétesszük a teás tasakokat. Nyolc deci, forrásban lévő vízzel leöntjük és azonnal lefedjük. Öt percnyi állás után finom szűrőn átszűrjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Jó hidegre lehűtjük a hűtőszekrényben, és közvetlen fogyasztás előtt ízesítjük a citromlével, a sherry brandyvel meg annyi cukorral, hogy kesernyés-savanykás maradjon. Sok jégkockát rakunk mellé, hogy mindenki kedve szerint tovább hűtse. Ugyanezt narancslével is lehet készíteni, akkor éppen csak egy gondolatnyi cukor szükséges hozzá. (A legfinomabb Earl Gray teából, vagy narancsaromával ízesített egyéb szálas teából).
Tojáslikőr
Hozzávalók:
1/2 liter tej
1 db vaníliarúd
5 dkg kristálycukor
7 db tojássárgája
5 dkg porcukor
2 dl fehér rum vagy tiszta szesz
Elkészítés:
A tejet felforraljuk az összetevőkkel. Langyos állapotban hozzá öntjük a rumot, vagy a szeszt. jó alaposan elkeverjük és üvegbe öntjük.
Vaníliás kávé
Hozzávalók:
instant kávé,
tojáslikőr,
vaníliás puding.
A tetejére kakaópor.
Elkészítés:
Először egy kevés forró vízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd az így kapott krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk kevés cukrot.
Ezután hozzáöntünk egy kupica tojáslikőrt, majd ráteszünk egy réteg kész, sűrű vaníliáspudingot, és a végén meghintjük kevés kakaóporral.
Vörösboros puncs
Hozzávalók:
0,75 liter vörösbor
1 dl szederszörp
2 cl rum
1 citrom
15 dkg kandiscukor
1 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 teáskanál forralt borhoz vagy mézeskalácshoz való fűszerkeverék
Elkészítés:
A citromot vékonyan meghámozzuk, és kipréseljük a levét. A bort a rummal és a szederszörppel összekeverjük, felforrósítjuk, de nem forraljuk! Ehhez adjuk a kandiscukrot, a fűszereket, a citrom levét és héját, majd az egészet addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A puncsot citromgerezdekkel díszíthetjük.