Redőny fajták, redőnytípusok

Miért jó a redőny?

Mert a redőny, a hőszigetelő képessége miatt, szigetelőréteget képez a nyílászárók üvegei előtt, ezzel télen csökkenti az üvegfelületeken keresztül történő lehűlést, míg nyáron a redőny árnyékoló hatása megvédi a lakást az égető napsugárzástól és az ezzel járó elviselhetetlen hőségtől.
Ennek köszönhetően nyáron mérsékli a lakásklíma működtetésének elektromos költségét is.

A nyílászárók többségére szerelhető redőny.
Kész épületekre a külső tokos redőny utólag is felszerelhető, míg az új, épülőfélben lévő vagy átalakítás alatt álló épületekre akár a vakolható tokos redőny vagy a belső tokos redőny készítés és szerelés is megvalósítható.

Redőnytípusok:
– külső tokos redőny, ezen belül hagyományos műanyag redőny, új típusú műanyag redőny, hőszigetelt
alumínium redőny.
– vakolható tokos redőny, ami lehet műanyag vagy hőszigetelt alumínium redőny is.
– belső tokos redőny, ebből a típusból is készíthető műanyag és hőszigetelt alumínium redőny is.
A fenti redőnyök többsége szúnyoghálóval egybeépített, úgynevezett kombi változatban is elkészíthetőek.

Redőny fajták, típusok

Műanyag és alumínium redőnyök színei

A redőnyök tokjának, zárólécének és a lefutóinak alapszíne fehér, illetve barna, de a hőszigetelt alumínium redőnyök esetében lehetőség van ezeket más színnel is megoldani. A műanyag redőnyök léceinek színei: fehér, barna, famintás és mogyoró színű lehet. Az alumínium redőnyléceinek színei: alapszín fehér, ezüst, sötét beige és barna. Az alumínium redőnylécek színe is több féle megoldásban létezik.

Alumínium redőny motoros mozgatása, a motor vezérlése

A hőszigetelt alumínium redőny mozgatása általában gurtnival vagy zsinórral történik, de lehetőség van az alumínium redőnyök motorral történő mozgatására is. Ez a megoldás nem csak Önnek és családjának teszi egyszerűbbé és kényelmesebbé a redőnyök felhúzását vagy leengedését, de kíméletes megoldást nyújt az idősebbek számára valamint megoldás jelent a mozgásukban korlátozottaknak is. A motor vezérlése történhet kapcsolóval, időzített kapcsolóval vagy távirányítóval.

A redőnyök feltolásának megakadályozása

A redőnyök feltolását feltolásgátlóval meg lehet akadályozni, de ez az erőszakos behatolás, betörés ellen sajnos nem nyújt kellő védelmet.
Az új típusú műanyag redőny, a vakolható tokos redőny és a külső tokos alumínium redőny esetén több féle feltolásgátló megoldás is rendelkezésre áll a feltolás megakadályozására. Többek között ilyen az un. „fésűs” feltolásgátló, a „damilos” feltolásgátló, a „ClickStop” feltolásgátló, vagy a motoros hajtású redőnyöknél a Somfy-féle feltolásgátló is.

Külső tokos műanyag és alumínium redőny

A külső tokos redőny nagy előnye, hogy utólag szinte bárhová felszerelhető, de főleg olyan épületek
nyílászáróinak redőnyözésére való ahol eredetileg nem lett kiépítve a redőnytok helye, vagy nem lett a falba beépítve a redőny tokja.
A külső tokos redőnyökből készülhet műanyag redőny és a hőszigetelt alumínium redőny is.

Ebből a redőnytípusból két féle készíthető, a hagyományos műanyag redőny, illetve az új típusú műanyag redőny.

Hagyományos külső tokos műanyag redőny
A hagyományos külső tokos műanyag redőny egy egyszerűbb megjelenésű, de megbízható működésű típus, ami egyúttal a legolcsóbb külső tokos redőnytípus. A hagyományos műanyag redőnyök jellemzője a nem rozsdásodó Lindab-jellegű anyagból készült,
külső részén alul-felül 45°-ban „csapott” tokszerkezet, a saját anyagában színezett, gumibetét nélküli lefutó, a lemezből hajlított és szinterezéssel színezett oldalvég /tokvég/, valamint a külső redőnyütközők. A hagyományos külső tokos a redőnyöknek a mozgatása redőnyzsinórral vagy redőnygurtnival lehetséges, sajnos a redőnyszerkezet adottságai miatt a motoros hajtás beépítése nem lehetséges.

Ez a redőnytípus szúnyoghálóval kombinálva nem készíthető, viszont különálló rolós szúnyogháló a redőnytok alá, a redőnylefutókra felszerelhető

Új típusú műanyag redőny
Az új típusú külső tokos redőny a műanyag redőnyök közül jelenleg a legkorszerűbb, egyben a legjobb minőségű kivitel.
A redőnytok nem rozsdásodó Lindab-jellegű anyagból, a tok oldalvégei /tokvégei/ öntött alumíniumból készülnek, a lefutók teljes keresztmetszetükben színezettek és ott ahol a redőnylécek csúsznak, az esetleges zaj csökkentése érdekében, mindkét oldalon kefebetéttel vannak ellátva.
Az új típusú műanyag redőnyök könnyű  és zajtalan mozgatását műanyag csapágyak biztosítják.
A redőnylécek anyaga teljes keresztmetszetükben színezettek, így egy esetleges sérülésnél is megőrzik
az eredeti színüket.
Az új típusú külső tokos redőnyök alapkivitele műanyag záróléccel készül, de gyártunk gumibetéttel
ellátott alumínium záróléces redőnyt is. Az új redőnyök rejtett ütközővel készülnek.

Az új típusú külső tokos redőnyök készülhet szúnyoghálóval egybeépített, azaz kombi változatban is, ilyenkor a redőny és a rolós szúnyogháló egy tokszerkezetbe van szerelve. Viszont azt érdemes
tudni, hogy a szúnyoghálóval kombinált redőnyökhöz két mérettel nagyobb redőnytok szükséges ahhoz, hogy a két szerkezet elférjen és hibátlanul működjön egymás mellett.
Ha most még nem tartja szükségesnek a rolós szúnyogháló készítését, de a későbbiekben mégis szeretne készíttetni, az sem jelent problémát, mert utólag az új típusú műanyag redőnyökbe beépíthető a rolós szúnyogháló.
Természetesen mód van arra is, hogy a redőnyre különálló külső tokos szúnyogháló legyen szerelve.

Külső tokos alumínium redőny

Ez az alumínium redőny az összes külső tokos redőny közül a legjobb és egyben a legtartósabb
redőnytípus is.

A korszerű, nagyon jó hang és hőszigetelésű alumínium redőnyt kétféle kivitelben gyártják.
Az egyik kivitelnél a redőnytok  nem rozsdásodó Lindab-jellegű anyagból készül, míg a másik kivitelnél
a redőnytok anyaga alumínium és szerviznyílásos kialakítású. A szerviznyílásos külső tokos alumínium redőnyök nagy előnye, hogy egy esetleges meghibásodásakor az előforduló hibák jelentős részénél nem kell leszerelni javításkor a redőnyt, hanem a szerviznyíláson keresztül gyorsan és olcsón elvégeztethető a javítás, valamint a motoros mozgatású redőnyök az esetleges végállásának elállítódása esetén, a motor helyes végállásai a tok szervízrészének levétele után állítható be. A külső tokos alumínium tokos redőnyöknél a tok formája a közkedvelt szögletes, vagy félköríves is lehet.
A redőnytok formájának kivételével mindhárom alumínium redőnynél az alkatrészek azonosak.
Az alumínium redőny összes főbb alkatrésze alumíniumból készül, amiket gyárilag különböző színűre színeznek.
A csendes működés érdekében az alumínium redőny lefutóinak /sínek/ belső oldalai gumi vagy
kefés csendesítővel vannak ellátva. A jó hang és hőszigetelés érdekében az alumínium redőnylécek belseje környezetbarát PUR-habbal vannak kitöltve.
Természetesen ezek a redőnyök csapágyazva vannak, ami a könnyebb mozgatáson túl hosszabb
élettartamot biztosít a redőnyöknek. A külső tokos alumínium redőnyök lehetnek kézi vagy motoros mozgatásúak is.

A külső tokos alumínium redőny készíthető szúnyoghálóval kombinált kivitelben is, de ebben az esetben számolni kell azzal, hogy két mérettel nagyobb redőnytok szükséges ahhoz, hogy mindkét termék beleférjen a tokba és azok hibátlanul működjenek.

Vakolható tokos műanyag és alumínium redőny

Két féle vakolható redőny gyártható, az egyik az itt ismertetésre kerülő vakolható tokos redőny amit külső vakolható tokos redőnynek is szoktak nevezni, míg a másik redőnytípus a következő oldalon bemutatásra kerülő belső tokos redőny. De mivel ez utóbbi beépíthető vakolás nélkül is, ezért nem soroljuk közvetlenül a vakolható tokos redőnyök közé.

A vakolható tokos redőny csak ott szerelhető fel, ahol már az építkezéskor vagy az épület felújítása során szakszerűen ki lett alakítva a redőnytok a helye. A vakolható tokos redőnyök tokjának a helyét kétféleképp lehet kialakítani. Az egyik lehetőség amikor az áthidalóban van kihagyva a tok helye, míg a másik esetben a nyílászáró tetejére szerelt toktoldó biztosítja a tok helyét.

A vakolható tokos redőny lehet műanyag redőny és hőszigetelt alumínium redőny is.
Mindkét redőnytípusnál a redőnytok szerviznyílásos kialakítású. A tok külső részére Hungarocell vagy Heratekta van szerelve, ezzel is biztosítva a redőnytok vakolhatóságát.
Az építkezés során, a tokszerkezet fölött és mögött (sárga színnel jelölve) nagyon ajánlott hőszigetelést beépíteni, mert ennek eredményeként érhető el az egyik legjobb hang és hőszigetelés.
Mivel a vakolás után a redőnytok nem látszik, ezért egy esztétikus megjelenésű, korszerű, jó minőségű redőnyt kapunk.
Míg az alumínium redőnyök lefutói gumi vagy kefebetétes kivitelűek, addig a műanyag redőnyök lefutói kefebetétesek, de a vakolható tokos műanyag redőnyök is készíthetők alumínium lefutóval.
A műanyag redőnyök mozgatása gurtnival vagy zsinórra történhet, míg az alumínium redőnyök esetében, az előzőeken túl, mód van motoros hajtásra is.

A vakolható tokos redőnyök szúnyoghálóval kombinált kivitelben is készíthetők, ekkor a vakolható tokos redőnyök lefutói úgynevezett dupla sínnel vannak szerelve. A lefutók lakás felőli részében a szúnyogháló, míg a másikban a redőnytest található.

Belső tokos redőny

A belső tokos redőny kétféle kivitelben készíthető, vakolható és vakolás nélküli kivitelben. Vakolás nélkül általában akkor lehetséges a redőny szerelése, ha nyílászáró cserénél a meglévő fa tokszerkezetű redőny helyére lesz beépítve, mert ilyenkor a redőnytok előtt lévő külső falazat sértetlen marad, ezért szükségtelen a vakolás. Csak akkor szükséges a belső tokos redőny külső részének a vakolása ha átalakításkor megsérül a redőnytok külső részénél lévő falazat, vagy új építésű épületeknél, a redőny szerelés előtt, nem lett szakszerűen kialakítva a redőnytok helye.

A régi, rossz szigeteléssel rendelkező fa tokszerkezetű redőnyök kiválthatók a korszerű, nagyon jó hang és hőszigetelési tulajdonságú, műanyagból készült belső tokos redőny szerelésével.
A belső tokos redőnyök egyaránt jól alkalmazhatók az új építésű lakásoknál, lakásfelújításoknál,
valamint nyílászárócserénél.
A jó hang és hőszigetelést a belső tokos redőnyök tokjának tökéletes zártsága és a belsejében lévő környezetbarát szigetelés biztosítja.
A belső tokos redőnyök főbb elemei közül a redőnytok és a lefutók műanyagból készülnek, míg a redőnylécek /palást/ műanyag vagy hőszigetelt alumínium is lehet.
A redőnytok levehető szervizlapja, a régi fatokos redőny tokszerkezetéhez hasonlóan, a lakásban a nyílászáró felett helyezkedik el.
Nagyon lényeges, hogy ezt a redőnyt a nyílászárók beépítése előtt fel kell szerelni a nyílászáró tokjára, majd ezt követően az összeszerelt szerkezetet – redőny plusz nyílászáró – együtt kell beépíteni a falszerkezetbe. Azaz utólagosan, amikor a nyílászáró már be van építve a falba akkor már nem lehet a belső tokos redőnyöket beépíteni!
A belső tokos redőny szerelés egyszerű művelet, mert egy adapter segítségével bármilyen anyagból készült nyílászáróra szakszerűen felszerelhető.

A belső tokos redőny készíthető szúnyoghálóval egybeépített, úgynevezett. kombi kivitelben is, de ekkor nagyobb redőnytok szükséges, hogy elférjen egymás mellett a két szerkezet.

Redőny árak

A redőny árak függnek a mérettől, minőségtől, anyagtól és még sok egyéb szemponttól is.