Az öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer előnyei – Az öntözőrendszer gazdaságos

Az öntözőrendszer alkalmazása mellett igazából inkább csak pozitív érvek szólnak, ellenérvekkel nem nagyon találkozhatunk. Az öntözőrendszer alkalmazásának leghangsúlyosabb érve gazdaságossága. Az öntözőrendszer sokkal gazdaságosabban használja a vizet, mint gondolnánk. Szórófeje permetezi a vizet, így a kertünkben lévő növények egyenlő arányban kapnak a vízből, míg a kézi locsolással némelyik területet sikerül teljesen eláztatnunk, míg a másik alig kap a vízből. Az öntözőrendszereket be lehet állítani, hogy melyik időpontban működjenek, egyszerűbben mondva időzíthetőek. A hajnali és késő esti órákban történő öntözés sokkal hatásosabb, sokkal többet ér. Kézi öntözéssel azonban ezek az időpontok nehezen, sok fáradtsággal valósíthatóak meg. Az öntözőrendszer alkalmazásával vizet spórolhatunk meg, és mai világunkban ez egy nagyon fontos szempont. Fontos, hogy minél tudatosabban éljünk és használjuk fel a természet adottságait.

öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer kényelmes

Az öntözőrendszer az mellett, hogy gazdaságos, nagyon kényelmes megoldást is jelent. Nem kell a kert belocsolása miatt korábban kelni és később feküdni. Alkalmazásával növényeink a legideálisabb időpontokban kaphatják meg a számukra legideálisabb vízmennyiséget. A kézi öntözéssel minden növényt ugyanolyan stílusban tudunk csak öntözni. Az öntözőrendszer kiépítésénél minden növény számára azt az öntözési stílust tudjuk biztosítani, ami a legideálisabb. A különböző kerttípusokban, különböző növények vannak, mind – mind más igénnyel. Az öntözőrendszer szórófeje is különböző, pont azért, hogy többféleképpen lehessen locsolni, így minden növény olyan vízellátásban részesül, ami a számára leginkább kedvező.

Az öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer egy olyan víz áramoltató rendszer, ami kertünk egészét egyenletes arányban látja el vízzel. A rendszert a föld alatt építik ki, úgy, hogy az az egész kertet behálózza. Mielőtt a rendszer kiépítésébe kezdenének, felmérik a terepet. A szakembere pontos tervrajzokat készítenek, és azok alapján végzik el az öntözőrendszer tényleges kiépítését. Tisztában kell lenniük  kert méretével, a kert különböző részeinek jellegével. Ha van egy rész, ami sütögetésnek van kialakítva, padokkal, akkor fontos, hogy azt a részt egyáltalán ne érintse az öntözőrendszer. A különböző rész lehet még a kert haszonrésze, ahol zöldségeket termelünk, ez megint csak eltérő öntözést igényelhet. A pázsit és a virágoskert szintén eltérő jellegűnek számítanak. A kert különböző jellegű részeinek ismerete azonban csak egy tényező a sok közül. Fontos tudni, hogy a kertben hol, milyen csövek futnak. Az öntözőrendszer egy a föld alatt futó, a kertet teljes egészében behálózó vezetékrendszer. Szerkezetét csapok, csövek összessége alkotja. A föld feletti része a szórófej, ennek típusa nagyon sokféle lehet. A víz szórásának mérete, jellege szempontjából is többfélét különböztethetünk meg. Az öntözőrendszer karbantartása nem igényel különösebb odafigyelést. Amire nagyon oda kell figyelni az a rendszer télre való felkészítése. Az öntözőrendszerből a vizet kompresszor segítségével ki kell szívatni, hogy a rendszer véletlenül se fagyjon el. Az öntözőrendszer kiépítése viszonylag rövid idő alatt meghozza a befektetést. Az öntözőrendszer kiépítését nagyon fontos, hogy profi szakemberekre bízzuk és, hogy megbízható, jó márkákat használjunk.