Professzionális öntözőrendszer

Modern öntözőrendszer

A technikai, műszaki megoldások folyamatosan tágulnak, így tágul egyre jobban az öntözőrendszer kivitelezési lehetőségei is. Ma már a legtöbb öntözőrendszer nem csak a locsolás funkcióját látja el, tehát nem csak a növények vízigényének kielégítéséről gondoskodik, hanem annál sokkal több mindenre be lehet állítani. Nagyon nagy ugrásnak számított az öntözőrendszer fejlődésében, amikor automatizálták a rendszert. Korábban a rendszert ki-, be kellett kapcsolni, ha ezt az apró mozzanatot elfelejtettük, minden borult, ma már ezzel sem kell foglalkoznunk. A rendszert egy számítógéppel beállított vezérlő irányítja, ez magától bekapcsol és a meghatározott idő után ki is kapcsol, teljesen önállóan működik. Az igazán modern öntözőrendszer esőérzékelővel van felszerelve és a vízellátás mellett a növényeknek tápoldatot is lehet adagolni a rendszeren keresztül, így igazából a kertben elvégezendő teendők közül csak a gyomlálás marad meg.

 

Modern öntözőrendszer

Az öntözőrendszer felépítése

Az öntözőrendszer szerkezetéből mi csak a szórófejeket látjuk, azokat is sok esetben csak akkor, ha a rendszer éppen üzemel. A szórófejek állnak az öntözőrendszer legvégén, ezek is nagyon sokfélék lehetnek, sokféle öntözési technikát biztosíthatnak, de ezek részletes típusismertetésére majd egy másik cikkben kerül sor. A szórófejek nyomás hatására emelkednek ki a földből. A nyomást a föld alatti csövekben áramló víz biztosítja, a csövekbe pedig úgy kerül víz, hogy az egyik mágnes szelep kinyit. A nyitás egy kisebb feszültségű elektromos impulzus hatására történik meg, a feszültséget az automatika biztosítja. Azt, hogy mikor kell az elektromos impulzust küldeni az automatika a beleírt program segítségével koordinálja. Nem csak az van beprogramozva, hogy mikor kell az elektromos impulzussal kinyitni a mágnes szelepet, hanem az is, hogy meddig kell nyitva tartani, illetve, hogy mikor kell elzárni. A mágnes szelep, lényegében maga az öntözőrendszer csöveken keresztül kapja a vizet az eredeti vízforrástól, ami lényegében bármi lehet. Nagyon fontos eleme az öntözőrendszer szerkezetének a szűrő, ezzel a víz szűrése még a rendszerbe jutása előtt, ez nagyon fontos ahhoz, hogy öntözőrendszerünk hosszú távon működhessen. Fővezetéknek azt a szakaszt hívjuk, ami a vízforrástól a szelepekig tart, a szelepek utáni szakaszt zónavezetéknek hívjuk. A zónavezeték szerteágazó hálózatot alkot, tehát nem egy, hanem jóval több csőről, egy csőhálózatról van szó. A zónavezetékek azért ilyen szerteágazóak, mert a kert egész részére el kell juttatniuk a vizet. A zónavezetékek a szórófejekben végződnek.

A professzionális öntözőrendszer feltételei

A professzionális öntözőrendszer nem csak attól lesz professzionális, hogy mennyi mindent tud, hanem attól is, hogy hogyan van beépítve, illetve milyen márkájú, minőségű alkatrészekkel van ellátva. Az öntözőrendszer beépítése komoly feladat és hosszú távra szól, ezért nagyon fontos, hogy sem az alkatrészeken sem pedig a szakember bérén ne akarjunk spórolni. A rossz minőségű, olcsó alkatrészek többsége negyed annyi idő alatt tönkre megy, mint drágább fajtársaik, az öntözőrendszer javítása sokkal többe kerülne, mintha már az elején belefizetnénk egy kicsivel többet. A szakember mielőtt megkezdené a munkát felméri a kertet, megvizsgálja a talaj jellegét, megnézi a fényviszonyokat, a növények mennyiségét és típusait. A professzionális öntözőrendszer ezeknek a tényezőknek az összességétől lesz igazán professzionális. Az öntözőrendszer kialakítása könnyedén megoldható akkor is, ha egy épülő kertbe történik beépítése, de akkor sem jelent nehézséget az öntözőrendszer kialakítása, ha már egy meglévő kertbe akarjuk beszerelni.