Öntözőrendszer és kiegészítői

Az öntözőrendszer felépítése összetett. Sokféle alkatrész összehangolt munkájának eredménye a szép kert. Az alkatrészek nemhogy sokfélék, de a sokféle alkatrész is lehet több típusú is, több gyártótól. A kínálat tehát széles, laikusként nehéz megtalálni a számunkra legjobb, legkedvezőbb alkatrészeket, ezért nagyon fontos, hogy az öntözőrendszer kiépítését bízzuk inkább szakemberre. Hosszú távú munkáról van szó, így nagyon fontos, hogy a rendszer is sokáig bírja, ezt jó minőségű elemekkel és profi szakember munkájával érhetjük el.

Öntözőrendszer kiegészítők, tartozékok

Az öntözőrendszer alkatrészei, tartozékai

Öntözőrendszer és a csapok

Az öntözőrendszer hálózata többnyire nagy területet hálóz be, viszonylag nagy nyomású vizet vezet, ezért nagyon fontos, hogy az alkatrészek legyen azok csapok, szelepek vagy akármilyen kötőelemek jól bírják a terhelést. A csapokból is több van, kezdjük az áttekintést a főcsappal. A főcsap indítja a rendszert, az öntözőrendszer legelején található, ez lényegében egy egyszerű golyós csap, melynek fogantyúja forgatással nyitható ki és zárható el. A kinyitás és elzárás a téli – nyári időszak miatt fontos. Nyáron a csap értelemszerűen nyitva van, télen pedig el van zárva, hogy a sűrített levegő ne áramolhasson vissza. Az ürítőcsap a főcsap után közvetlenül van felszerelve, az ürítőcsap fontossága az öntözőrendszer téliesítésében nyilvánul meg. A rendszert erre a csapra kapcsoljuk rá, és az ürítőcsap kinyomja a vizet, ezzel meggátolva azt, hogy a rendszer télen elfagyjon. A csapok témakörén belül tárgyaljuk a következő alkatrész jellegét is, habár ez nem csap. Az öntözőrendszer nagyon fontos eleme a szűrő, feladata, hogy az öntözővizet megszűrje, és ezáltal védje a rendszert a különböző szennyeződésektől. A szennyeződések könnyen eldugíthatják a szórófejet, de bizonyos kisebb törmelékek akár a mágnes szelep működését is megzavarhatják.

Öntözőrendszer és a szelepek

Az öntözőrendszer működésének fontos eleme a visszacsapószelep. Ennek az a funkciója, hogy a vizet csak egy irányba engedi áramolni, vannak helyzetek, amikor a rendszerbe szerelése több ponton is ajánlott. A visszacsapószelep egyik változatának számít a lábszelep, ezt a szivattyúkhoz kell felszerelni, öntözés befejezésével nem ejti el a vizet, így a következő indítás is problémamentes lesz.

Öntözőrendszer és az összekötő elemek

Az öntözőrendszer stabilitása azon múlik, hogy a hálózat mennyire megbízhatóan van összeszerelve. Láthatatlan, de ugyanakkor nélkülözhetetlen elemek a kötő elemek. Ezek a csövek összekötésére használt KPE fittingek, ezek elágaztatásra, irányváltásra alkalmazható összekötő elemek, ezek egy másik, módosult típusa az LPE fittingek. A menetes idomok nagyon fontos kötőelemek, rendkívül sok méretben és alakzatban kaphatóak. A szelepszerelvény különösen fontos kötőelem, ez az elem a mágnes szelepet köti hozzá a csőhálózathoz.

Az öntözőrendszer kulcselemei

Az öntözőrendszer kulcselemének a szórófejeket és a mágnesszelepet vehetjük. A mágnesszelep az az alkatrész, ami áram hatására nyit ki, elektromos impulzust kap az automatikától, ami egy számítógépes rendszer segítségével állítható be és az impulzus hatására megnyitja a rendszert, vizet enged be a csövekbe. A mágnesszelep minősége jellemzi általában az öntözőrendszer minőségét, titka a jó anyag, precíz összeszereltség. A szórófejek öntözik közvetlenül a növényeket. Nagyon sokféle szórófej kapható, így többféle öntözési technika közül válogathatunk, a szórófejek jellegét mindig az öntözni kívánt terület jellege határozza meg. Van spray szórófej, ez esőszerűen öntöz, rotoros szórófej, mikroszórófej permetszerűen locsol,, csepegtető, ez a legkisebb intenzitású szórófeje az öntözőrendszer típusainak.