Öntözőrendszer és kerttípusok

Az öntözőrendszer előnyei

Az öntözőrendszer nagyon sokféle kialakítású lehet. Minden kerttípus, minden növényfajta más jellegű gondoskodást igényel. Máshogy szeretik felvenni a vizet, más időszakokban és más mennyiségben van szükségük a vízre. Ahhoz, hogy öntözőrendszerünk hatékony legyen, kell, hogy jól alakítsuk ki, jó szórófejeket használjunk. Az öntözőrendszer egyre elterjedtebb, egyre több háztartásnál építtetik ki, az embereknek sokat kell dolgozniuk, így egyre kevesebb idejük marad otthonuk karbantartására, leginkább ezzel magyarázható az öntözőrendszer sikere, illetve még egy nagyon hangsúlyos, talán hangsúlyosabb szempont szól előnye mellett, ez pedig gazdaságossága. Az öntözőrendszer sokkal gazdaságosabban használja a vizet, mint a kézi locsolás.

Mediterrán kert

Különböző kerttípusok, különböző öntözőrendszer

Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a tudatos kertépítés, a térhódítás ellenére azonban még mindig nem elég elterjedt a tudatos kertkialakítás. Az öntözőrendszer legkönnyebben pedig úgy alkalmazható, ha egy meghatározott típusú kertbe akarjuk kiépíteni. A kert típusának tudatos kialakításához céltudatosan kell mérlegelnünk a terület méretét, jellegét, és első sorban azt kell tudnunk, hogy mit szeretnénk. Ha gyermekeink vannak, akkor nyilvánvalóan olyan kertre ágyunk ahol az egyéb tényezők mellett nekik is marad hely játszásra, ha kutyákat tartunk az ő igényeiket is figyelembe kell vennünk. Az a fontos, hogy ne olyan kertre vágyjunk, mint amilyen a szomszédé, hanem találjuk meg azt a hangulatot, amit leginkább magunkénak tudunk érezni. Az öntözőrendszer bármilyen kerttípushoz, bármilyen kialakításhoz hozzáépíthető. Rugalmas rendszer, ami mindig az adott környezet tulajdonságaihoz alkalmazkodik.

Pihenő kert

A pihenő kert kialakítása kis és nagy területen egyaránt megoldható, elrendezésénél azonban ügyelni kell arra, hogy az öntözőrendszer könnyen kiépíthető legyen. Az ilyen stílusú kertben nyugágyak vannak, szalonnasütő hely van, ezeknek viszont nem tesz jót, ha nap, mint nap öntözve vannak. Ez egy apró tényező, ami kellő odafigyeléssel semmilyen nehézséget sem fog okozni a későbbiekben.

Gyermekbarát kert

Ez a kerttípus a kisgyermekes háztartásoknál jellemző. Az ilyen kertekben a hangsúly nem a virágokon van, sőt az ilyen kertekbe csak az erősebb szárú növények ajánlottak, amik jó tűrőképességgel rendelkeznek. Az öntözőrendszer kialakításánál valószínűleg a pázsit öntözésére kell majd összpontosítani, hiszen az elengedhetetlen része egy ilyen típusú kertnek.

Haszon kert

A haszon kert funkcionális, de attól, hogy valami funkcionális még lehet nagyon esztétikus. Ide nagyon alaposan megtervezett, jól kiépített öntözőrendszer kell, az alapos öntözés ugyanis elengedhetetlen a növények fejlődéséhez. A haszon kertek is lehetnek több stílusúak, az a fontos, hogy mindenki úgy alakítsa ki otthonát, hogy az számára megfelelő legyen.

Mediterrán kert

Itt a növények és a kerti tárgyak kellemes, sajátos egyvelege képezi a mediterrán hangulatot. Nagyon kedvelt ez a kerttípus.

Modern kert és az öntözőrendszer

A modern stílusú kertek nem igényelnek különösen aprólékos gondozást. Kialakításukra a letisztultság jellemző, így ehhez speciális öntözőrendszer sem szükséges, egy automata öntözőrendszer tökéletes.

Látványkert

Ezek jellemzően sziklakertek, amikhez nem kell speciális öntözőrendszer, de a sziklák között megbújó növények ápolása fontos. A különböző kerttípusokat kombinálhatjuk is tetszésünknek megfelelően, csak vigyázzunk, hogy ne legyen több a kelleténél, ahhoz, hogy több kerttípust kellemesen, esztétikusan lehessen vegyíteni nagy kertre van szükség, a nagy kert precíz gondozásához pedig speciális kialakítású öntözőrendszer.