Duguláselhárítás otthon, segítség nélkül

Minek fizetnél másnak, ha megoldod egyedül is!

Olyan sok mindenre költünk, de sokszor feleslegesen. Panaszkodunk, hogy túlságosan magasak a kiadásaink, mégsem teszünk ellene, nem spórolunk. Kiadjuk a pénzt sok haszontalan dologra, de minek, amikor megspórolhatnánk, amikor mi magunk is meg tudnánk oldani egyedül a bajt. Akár nő vagy, akár férfi: vedd kezedbe otthonod lefolyóinak sorsát! Tarts rendet a helyiségekben! Talán nem is gondolnád, de a lefolyó a lelke egy fürdőszobának, egy konyhának vagy éppen a kertednek. Mert igen, lefolyó nem csak belterületen, hanem kint az udvaron is található. Sokszor nem is egy, hanem több, ami még inkább okot ad arra, hogy egyszer csak a lefolyók dugulásnak induljanak.

Valahogy már egy bevett szokás, hogy egy szituációban megijedünk, megrettenünk, akkor rögtön rohanunk valakihez segítséget kérni még akkor is, ha tudjuk jól, hogy azt az adott problémát mi magunk, egyedül is megoldhatnánk. Mégsem tesszük. Inkább pánikba esünk és kiadunk pénzt olyannak, aki ugyan profi módon helyreállítja a bajt, s ezzel együtt lelkivilágunkat, de valójában mindezt megúszhatnánk egyetlen forint kiadása nélkül is. Miért nem végezzük el hát mi magunk a duguláselhárítást?

dugulas

Tippek, módszerek kezdő és tapasztalt háziasszonyok számára

Még a profik és tapasztalt szakemberek is elrettennek egy-egy nagy dugulás láttán. Persze ezt nem a duguláselhárító szakemberekre értem, hanem a háziasszonyokra, akik magát a problémát helytelen szokásaikkal generálták. Mondjuk ez a mondat ebben a formában nem teljesen igaz, hiszen a dugulást nem csak a háziasszonyok, hanem a lakásban élő személyek együtt okozzák.

Egy tény, hogy a dugulás egy létező probléma, ami az otthon egészére hatással van. Csökkenti a lakás tiszta érzetét, elveszíti komfortosságát, miközben az ember feszeng és ideges is miatta, hiszen a lassú vízlefolyás miatt a mindennapi élet (a mosogatás, a főzés, a mosás, a tisztálkodás) is lassabbá, nehézkesebbé és vontatottabbá válik.

Ha azonban követ néhány alapelvet, elkerülheti a dugulást. De ezekhez az alapelvekhez és irányokhoz szigorúan tartania kell magát. Nem lehet olyan, hogy egy hajszál még nem megy bele, majd aztán belemegy hirtelen kettő vagy három, vagy harminchárom. Így ugyanott van, ahol a part szakad, magyarán, nem haladt érdemben előre a probléma valós gyökerének megsemmisítésében.

ELSŐ tipp: Lehetőleg csak a víz folyjék le a lefolyón! Tegyen meg mindent, hogy egyetlen szilárd test és anyag se kerüljön a lefolyóba! Még véletlenül sem. Ha oda is kerül az ételmaradék vagy a ragacsos állagú szappan vagy sampon, ami valódi otthona a vezetéknek, próbálja meg eltávolítani már a vezetékből egy szép hosszú és vékony spirállal. Ha az eltávolítás már esélytelen, használjon jó minőségű lefolyótisztító, dugulást oldó vegyszert, ami kb. 6 órán belül fejti ki jótékony hatását a vezetéken belül. De azért lehetőleg kerülje a szilárd vagy zsíros anyagok lefolyóba kerülését. Lássa maga előtt a teljes vízvezeték hálózatot! Gondoljon bele, hogy milyen felületet ad egy ragacsos, zsíros ételnek a lefolyó. Látja? Hát ezért kell ennyire odafigyelni a mosogatásra, a tisztálkodásra, ezért kell rendszeresen karbantartani és ellenőriztetni nem csak a beltéri, hanem a kültéri lefolyókat is.

MÁSODIK tipp: Használja a lefolyótisztító, de csak csínján! Soha ne alkalmazzon belőle többet a megengedettnél! Hogy honnan tudja, hogy mennyi a megengedett? A vegyszer csomagolásán hátul megtalálja. Nagyon fontos, hogy ehhez tartsa magát, mert ha többet használ, azzal megint csak ártani és nem használni fog a lefolyónak. Mi azt tanácsoljuk, hogy vegyszerhez csak végső esetben nyúljon. Inkább próbálja ki a kézi elektronikus csőtisztítót. A multifunkciós gép csodákra képes, praktikus. Nem fog csalódást okozni.

HARMADIK tipp: A rendszeres karbantartás fenntartja és szavatolja a csövek átjárhatóságát. Karbantartásnak számít például, ha ellenőrizteti a vezetékek állapotát egy profi szakember segítségével. De karbantartásnak bizonyul az is, ha havonta jó alaposan megtisztítja a lefolyót. A lényeg, hogy rá legyen nézve, ne legyen elhanyagolva a lakás egyetlen lefolyója sem.

Ha ezt a három tippet nem veszíti szem elől, a dugulástól nem kell tartania, nem fog többé bosszúságot okozni.