Allergiás tünetek

Ön is allergiás?

Számos dolog okozhat allergiás megbetegedést.

Az allergiás tünetek különbözőek lehetnek.

Manapság nem ritka dolog az, hogy valaki allergiás legyen valamire. Az allergiás megbetegedés népbetegség, és civilizációs betegség. Szinte alig van olyan ember, akin nem észlelhetők allergiás tünetek. A bennünket körülvevő világban majdnem mindenre lehetünk allergiások.

Allergia

Ha valaki valamilyen virág pollenjére allergiás, az az ember tüsszög, csurog az orra, ami akár be is dugulhat. Allergiás tünete lehet még a szemviszketés, könnyezés is. Azt, hogy melyik növény pollenjére allergiás, az egy egyszerű vizsgálattal, úgy nevezett prick-teszt segítségével kideríthető. Mindenképpen kezelést igényel az allergiás megbetegedés, mert elhanyagolva asztma is kialakulhat belőle.

Lehet valaki allergiás az állati szőrre. Ekkor allergiás tünetként bőrpír, viszketés, hólyagosodás jelentkezhet a test különböző területein, de leginkább ott, ahol érintkezett állati szőrrel.
Lehet valaki allergiás ásványi anyagokra, különböző fémekre, vegyszerekre, lehet allergiás rovarcsípésre, gyógyszerek hatóanyagaira, tartósítószerre, kozmetikumra, mosószerre, ételre, és még nagyon sok mindenre.

Ha valaki a bőrén bőrpírt, viszketést, hólyagosodást észlel, akkor feltétlenül keressen fel egy bőrgyógyászt, aki igyekszik kideríteni, hogy mi okozza az allergiás tüneteket. Meglehetősen nehéz behatárolni azt, hogy mi okozza a bőrelváltozást. Azért a legtöbb esetben valakinek a foglalkozási körében használt valamelyik anyag okozza az allergiás tüneteket, amellyel nap, mint nap, hosszú éveken keresztül érintkezik. Tehát ezen a területeken kell keresni az okozót. Hogy pontosan melyik anyag is okozza az allergiás tüneteket, azt úgy lehet kideríteni, hogy a foglalkozásában nap, mint nap használatos anyagokból vigyen az allergiás ember egy kevés mintát. Ezekből egyesével külön-külön ragasztócsíkra helyez egy kevéske mintát a szakorvos, melyet az allergiás beteg bőrfelületére ragaszt. Legtöbb esetben a hátra kerülnek ezek a csíkok, és néhány napig ott kell hagyni őket. Ha valamelyik csík alatt viszket a bőr, arra az anyagra biztosan allergiás, amit az adott ragasztócsíkra helyezett a szakorvos. Bármennyire is viszket, nem szabad a ragasztócsíkot eltávolítani. Néhány nap múlva (5 nap) a szakorvos távolítja el a ragasztócsíkokat a hátról, és szembetűnik az allergiás reakció.
Ennek tudatában megfelelő gyógyszeres kezeléssel enyhíthető az allergiás reakció. És ha van rá mód, akkor kerülje az allergiás beteg azt az anyagot, amelyik az allergiás tüneteket okozza. Ha ez nem lehetséges, akkor azt a bőrfelületet, ahol érintkezhet evvel az allergiás tünetet okozó anyaggal, igyekezzen megvédeni tőle, például adott esetben gumikesztyű használatával.