Az asztmás megbetegedések

Manapság egyre sűrűbben okoz asztmás tüneteket a stressz is.

Az asztmás megbetegedés véglegesen nem gyógyítható.

Az asztmás megbetegedéseket a legtöbb esetben valamilyen allergia okozza. Leginkább valamely növény pollenje tehető felelőssé, de nem ritkán asztmás panaszok alakulnak ki állati szőr, vagy por esetében is.

Asztma

Természetesen asztmás betegséget okozhat még a stressz is, amely oly sok baj és betegség okozója. Sajnos a mai világunkban szinte kikerülhetetlen a stressz, így egyre növekvő azoknak az asztmás betegek száma, melyek vizsgálata során nem mutattak ki semmiféle allergiát a háttérben, hanem az asztmás megbetegedésüket nagy valószínűséggel a fokozott idegállapot, a stresszes életvitel okozta.

Úgynevezett asztmás roham jöhet létre az allergiával összefüggésbe hozható asztmás betegeknél, de ez előfordulhat még olyan embereknél is, akik hirtelen nagy fizikai terhelésnek tették ki szervezetüket.

Az asztmás roham alatt légszomj alakulhat ki, a hörgők összeszűkülése és hirtelen elvizenyősödése következtében. Ilyen asztmás roham esetében nehéz kilélegezni a levegőt, és száraz köhögőgörcs is jelentkezhet.

Ez az asztmás roham lehet, hogy csak néhány percig tart, de akár órákig is eltarthat. Az allergiás betegeknél jellemző az, hogy az asztmás tünet periódusokban jelentkezik.
A gyógyszeres kezelés mellett az allergiából kialakuló asztmás megbetegedés esetében a betegnek kerülnie szükséges az allergiát kiváltó okokat. Bár ezt sok esetben nehéz megoldani. Ha valaki állatszőrre allergiás, akkor megoldható az állatok kerülése, ám a pollenallergia esetében elég egy szellőztetés, és máris felléphet az asztmás roham.

Asztmás megbetegedés esetén amennyiben az allergiától alakult ki, akkor az allergiát is szükséges kezelni. Alapvetően azonban szteroid tartalmú gyógyszerek hörgőkbe juttatásával válnak megelőzhetővé az asztmás tünetek. Ezt a gyógyszert egy inhalátor segítségével egyetlen lélegzetvétellel lehet a hörgőkbe juttatni. Az asztmás betegnek naponta szükséges ezt alkalmaznia.
Ha mégis fellép az asztmás roham, akkor sürgősségi hörgőtágítót kell alkalmazni, mely szintén inhalátorral juttatható a hörgőkhöz.

A súlyos asztmás rohamnál a tüdőhólyagocskák meg is repedhetnek, így igen fontos a roham megelőzése, vagy mihamarabbi enyhítése.

Sajnos az asztma véglegesen nem gyógyítható, de gyógyszerekkel tünetmentessé válhat az asztmás beteg.