A linképítés lényege

A linképítés a legfontosabb eleme a keresőoptimalizálásnak (SEO)

… de pontosan mi is az a linképítés?

Talán nincs is olyan weboldal tulajdonos, aki ne hallott volna a keresőoptimalizálás, vagy a linképítés fontosságáról. Sokan akkor ismerkednek meg jobban a linkmarketing fogalmával, amikor elkészül az oldaluk, tökéletes a design, dús tartalommal rendelkezik, de látogató nem igazán jön. Ilyenkor mindenki megpróbálja bevetni a különböző online marketing stratégiákat, mint a hirdető oldalak, hírlevelek kiküldése és hasonló módszereket, ám ezzel nem érik el a megfelelő konverziót, ugyanis nem mindig sikerül azt a célközönséget elérni, akire szükség van.

A keresőkben (Google, Bing, Yahoo, stb.) azonban ez teljesen másképp történik. Ha valaki beírja a keresőbe, hogy „online játékok”, akkor nyilvánvaló, hogy nem építőipari oldalakat keres, ezért ha oldalunk erre a kifejezésre van jó helyen, akkor nem csak a látogatók száma lesz kiemelkedően nagy, hanem a lepattanási arány (bounce rate) is jelentősen javul. A különböző spam módszerek ezért is jelentenek óriási hátrányt, mert még akkor is, ha viszonylag rövid idő alatt sok látogatót tudunk összehozni vele, nem fognak sok időt eltölteni az oldalunkon.

Éppen ezért, a linképítés lényege nemcsak a látogatottság növelésben merül ki, hanem abban is, hogy azokat érjük el vele, akikre szükségünk van. A folyamat látszólag egyszerű: minél több külső hivatkozást kap az oldalunk, annál jobb pozíciót fog elérni a keresőmotorok találati listáján (SERP) is. Ilyenkor jönne jogosan a kérdés: miben különbözik akkor ez a spam-től?

A válasz egyszerű. A profi linképítés során csak értékes oldalakra fognak kerülni hivatkozások és külön egyedi leírást is kapnak. Ezen kívül nem össze-vissza lesznek szétszórva mindenféle oldalon, hanem csak releváns oldalakra fognak felkerülni. Vegyünk példának két játék webáruházat és gondolkozzunk a keresők „agyával” egy picit: melyik oldalt fogjuk értékesebbnek tartani és jobb pozícióra tenni? Azt, amelyik egy kútfúrástechnikai fórumról van linkelve, vagy azt, ami egy online játékos weboldalon jelenik meg?

Nyilván, minél relevánsabb oldalról van linkelve, minél relevánsabb az ajánlás szövege, minél értékesebbnek tartja a linket adó oldalt a kereső (PageRank), annál jobb pozíciókat is fogunk elérni.

Éppen ezért a linképítés egy nehéz, lassú, monoton munkának tűnhet, egy profi linképítő csapat azonban rövid idő alatt a TOP-ba tudja repíteni az oldalát!