Mit tehetünk, ha kialakult a stria

A stria szó alatt alapvetően a terhességi csíkokat értjük, de ez a megfogalmazás egy kicsit helytelen. Stria nem csak babát váró hölgyeken alakulhat ki. A bőr megnyúlása következtében jön létre a stria, akár tinédzser korban is megjelenhet, és férfiakon is láthatunk striát. A stria kialakulásáért több dolog is felelős, így például a hormonok változása, vagy a hirtelen hízás, a helytelen táplálkozás, és persze a hajlam is okozhatja.
Hirtelen hízáskor megrepedhet a bőr, stria alakulhat ki. Vagy ha valaki erőteljes fogyókúrába kezd, akkor a fogyókúra befejeztével a legtöbb esetben visszajön néhány kiló (jojó-effektus), s ezeket a hirtelen változásokat a bőr rugalmassága -illetve rugalmatlansága- nehezen tolerálja, mely szintén stria kialakulásához vezethet.

Mit tehetünk, ha kialakult a stria

A stria kialakulása valóban a terhesség idejében a legjellemzőbb, ehhez nem fér kétség. A stria kialakulásáért felelős dolgok közül a terhesség idején szinte mind jelen lehetnek egyszerre, így szinte kikerülhetetlen, egyszer s mind a terhesség velejárója a stria. A terhes nők háromnegyedén alakul ki stria. Van, akinek csak néhány csík jelentkezik a csípő tájékán, és bizony van olyan kismama is, akinek stria borítja a testét a mellétol a combjáig.

A stria a mellen is kialakulhat, hiszen a mell mérete is változik a terhesség alatt, amit adott esetben nem tolerál a bőr. Legjellemzőbb azonban a csípőcsont környékén megjelenő stria, illetve a pocak alsó részén, hiszen itt igen hirtelen nyúlásnak van kitéve a bőr. Megjelenhet stria még a fenékrészen és a combokon is, főleg abban az esetben, ha a súlygyarapodás hirtelen történik, illetve ha nagy mértékű a terhesség alatti súlygyarapodás…

Általában a terhesség ötödik hónapjának vége felé jelenik meg a stria, de megjelenhet az utolsó hónapban, vagy akár a szülés előtti néhány napban is.

A csík kiszélesedhet fél centméteres nagyságúra, vagy akár nagyobbra is, és a stria hossza is esetenként változó. Színe mély lila, mely az idő haladtával elhalványodik, gyöngyházszínűvé válik. Általában a szülést követő egy-másfél év múlva már alig látható a stria.

Orvosok állítása szerint nem igazán előzhető meg a stria kialakulása a terhesség idején. Ám különböző kozmetikumok, E-vitaminos krémek segítségével lehet a bőr puhaságát, rugalmasságát fokozni, amellyel talán késleltethető a stria kialakulása, illetve mértéke. Ha valaki gondosan kezelte a bőrét és nem alakult ki stria, ez mégiscsak sikernek tudható be.

A stria eltüntetésére is léteznek különböző megoldások. Hatékonyságuk felől akkor lehet meggyőződést szerezni, ha kipróbálja ezeket a srtriáit eltüntetni vágyó anyuka.

A terhesség, a gyermek születése nagy változásnak teszi ki a hölgyek testét. Anyának lenni büszkeség, így a stria sem szégyellni való, mert arról árulkodik, hogy viselője egy gyermeknek adott életet. A stria az idő haladtával a legtöbb esetben csak egészen közelről vehető észre, s ha valaki olyan közelről veszi szemügyre egy hölgyön a  striát, az az ember valószínűleg elfogadja a azt a hölgyet (anyukát) striáival együtt…