Energia megtakarítás az intelligens technika segítségével

Az “energia megtakarítás” egy mindenkor aktuális téma – és ez így van jól! Az üzemek, a magán háztartások, az irodák és a közművek – a növekvő energia költségek valamennyiünket érintenek. Ezért keressük a takarékosság lehetséges módjait. Jelentős megtakarítás érhető el az ú.n. energiatakarékos lámpák és a kifejezetten tartós LED lámpák alkalmazásával, amelyek tehermentesítik a környezetet és kíméletesek a pénztárcánkhoz. A manapság alkalmazott világítótestek hat százalékát teszik ki a LED lámpák és ez még csak a kezdet. A jövő komoly piaci sikerekkel kecsegtet ezen a területen. A klasszikus izzólámpák napjai meg vannak számlálva. A szakértők szerint a “fény kibocsátó diódák” (LEDek) kisebbek, tartósabbak és energiatakarékosabbak, mint elődeik voltak. Jelenleg még kevés számú házi használatra alkalmas modell található a piacon. A LED-ek széles körben alkalmazhatók, ezért a gyártók teljes erőbedobással azon dolgoznak, hogy az energiatakarékos világítótestek minél több területen alkalmazhatók legyenek a privát szférában is. Afelől semmi kétség – a jövő a fénykibocsátó diódák által biztosított világításé!

LED izzó

Csúcstechnológia kiváló műszaki tulajdonságokkal ötvözve

A magasabb beszerzési költségek ellenére, a felhasználó az alacsony áramfogyasztással (1,6 – 3,0 Watt) és a 25.000 órás hosszú élettartammal (kb. 25 év) rendelkező LED-ekkel költségmegtakarítást érhet el – és a környezetvédelmi szempontokat még nem is említettük.

Ahhoz, hogy a LED használata – a magasabb beszerzési költségek ellenére – a háztartásokban is elterjedjen, a szakkereskedelemnek komoly tanácsadási és felvilágosító munkát kell végeznie. Az eredmény egy jól jövedelmező üzleti siker lesz.

A LED a fényét egy félvezető kristálytól kapja. A kristályban az áram közvetlenül fénnyé alakul át. A fénytermelő képesség tekintetében a diódák időközben meghaladták az izzólámpák és a halogénlámpák által elért eredményeket. A LED-ek ebből a szempontból hamarosan a fénycsövekkel fognak versenyre kelni – jósolják a szakértők. A 100 Lumen / Watt fényhasznosítás – ez egy modern nagynyomású fémhalogénlámpa hatékonyságának felel meg – a technika mai állása szerint már csak karnyújtásnyira van.

Elektromosság szempontjából az összes működési mód – azonnali, villogás, fényáramszabályozás (dimming 0 – 100 százalék) – alacsony üzemi feszültségen lehetséges. Nincs zúgás, nincs vibrálás, nincs sztroboszkóp effektus. A LED-ek ütődés- és vibrálás elleni védelemmel vannak ellátva és a berobbanásuk kizárt.

A félvezető anyagának fajtájától és összetételétől függ, hogy a kis LED milyen színnel világít. Az első LED-ek pirosak voltak, utána jelentek meg a sárgák és a zöldek. Ma már fehér, kék és bernsteinsárga LED-ek is vannak. Melegfehér színtónusú LED-ek is léteznek, ezek színe megegyezik egy hagyományos izzólámpa színével. Egy lakótérben alkalmazva, azonnal feltűnik a LED barátságos, meleg színe. Fényereje teljesen megegyezik a többi szuper világos LED fényerejével. A LED-ek ajánlásakor fontos érv lehet az egészségre gyakorolt hatásuk. A LED-ek gyártása során nem használnak semmiféle veszélyes anyagot, köztük higanyt sem. A környezet kímélése is fontos szempont – például az, hogy a LED-ek nem durrannak szét. A LED technológia alkalmazása az egészségre teljesen veszélytelen.

A LED-ek alkalmazása kifejezetten előnyös ott, ahol folyamatos világításra van szükség és ahol a kiégett lámpák cseréje körülményes vagy nehezen megoldható. Az izzólámpák 1000 óra használat után kiégnek, ezzel szemben a LED lámpák 25.000 órát is kibírnak. Ezért a világítótestben gyakorlatilag soha nem kell lámpát cserélni. A fénycsövek és a lámpák a jövőben egy állandó egységet fognak képezni. Az alacsony energiafogyasztás hatalmas előny. Ma 3 és 5 watt teljesítményű LED-ek kaphatók. Laboratóriumi körülmények között már tesztelik a nagyteljesítményű, 20 watt teljesítmény felvételű LED-eket. Ezekkel az érvekkel lehet meggyőzően bizonyítani azt, hogy miért tartoznak a LED-ek magasabb árkategóriába ma és miért fognak odatartozni a jövőben is.

A háztartásban nem csak a lakótér megvilágításában hasznosak a LED-ek. Nagyon jó szolgálatot tehetnek például az elesések, bukdácsolások megelőzésében is például akkor, ha jelző- vagy irányfényként alkalmazzuk őket a lépcsőfokok között vagy a lépcsőfordulókban. A lépcsőkorlátra szerelve irányfényként is jól beváltak a LED lámpák. A LED-ek teljes mértékben érzéketlenek az ütődésekre. Ezért kiválóan alkalmazhatók jelző- és irányfényként olyan érzékeny helyeken is, mint pl.: a garázsbemenetnél, az út szélén vagy a ház falán. Néhány további alkalmazási terület: vitrinek megvilágításánál, látványeffektek kialakításakor, épületek megvilágításában, éjjeli kivilágításként, stb. A LED-ek ugyanolyan jól alkalmazhatók tartós világításra (pl.: külső tér éjjeli kivilágítása) mint átmeneti fényforrásként (pl.: belépő fény). A felkapcsolások száma egyáltalán nem befolyásolja a LED lámpák élettartamát.

A közvilágításban is rengeteg költséget megtakaríthat az üzemeltető!

LED közvilágítás

Eddig évente megközelítőleg két milliárd izzólámpát adtak el az EU országaiban – háromnegyed részüket magán felhasználóknak, a többit cégeknek. A magán háztartások 80 százalékában még mindig hagyományos izzólámpákat használnak. Ha mindenki energiatakarékos lámpával világítana, az EU országaiban évente 5 -8 milliárd Eurót lehetne megtakarítani. Ez egyben azt is jelentené, hogy kevesebb energiát használnánk el, így a CO2 kibocsátásunk évente 20 millió tonnával csökkenne.