Baba szoptatás

Öröm a szoptatás!

A szoptatás nem mindenkinek sikerül.

A szoptatás által a baba anyatejhez jut, ami a leges legjobb tápláléka a babának. Sajnos mai világunkban egyre kevesebb anya vállalja gyermeke szoptatását. Illetve nem is azon van a kérdés, hogy vállalható-e a szoptatás, vagy sem. Szerencsére kevés az olyan anyuka, aki mondjuk esztétikai okok miatt mond le a szoptatás örömeiről, mert fél, hogy keblei elvesztik szépségüket. Ehhez hozzáfűzendő az, hogy nem csak a szoptatás változtatja meg a mellek állagát, vagy akár a méretét, hanem már a terhesség során változik a mell épp úgy, mint a test többi része, hiszen a terhesség valóban egy más állapot. Az, hogy a terhesség és a szoptatás során megváltozik egy nő alakja, melleinek szövetei megnyúlnak, az nem feltétlenül jelent esztétikai problémát. Az anyaság szép és megbecsülendő dolog, s aki gyermeket vállal, az vállalja testének megváltozását is, és az a helyes, ha mindezt elfogadjuk magunkban, illetve a társunk és a környezetünk is elfogadja.

Baba szoptatás

A szoptatás -bár szokták mondani, hogy a fejben dől el- sokszor más miatt marad el. Biztos, hogy sokat számít az, hogy ha valaki tudatosítja magában azt, hogy ő akarja szoptatni a gyermekét, de a szoptatás mástól is függ. A stressz, a szorongás is lehet az oka, hogy nem sikerül a szoptatás. A mai világunkban pedig annyira ki vagyunk téve a stressznek, az idegi megterhelésnek, hogy nem csoda, ha nem sikerül a szoptatás, ha nem indul meg a tejtermelés.
Ha valaki tudja szoptatni a babáját, az konkrétan meg is tapasztalhatja, hogy ha feszültség van a környezetében, akkor kevesebb tej termelődik. A szoptatás tehát nagy nyugalmat kíván az anyukától, s a szerető társnak, a családtagoknak biztosítani szükséges azt, hogy a legkevesebb stressz, feszültség érje a szoptatás időszakában az anyát.