DIÉTÁS FRANCIASALÁTA Energiatart.: 215 kcal
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
20 dkg alma
10 dkg sovány túró
10 dkg savanyú uborka
4 dl kefír
mustár, citromlé, só, bors, Polisweet ízlés szerint
A répát, burgonyát, borsót enyhén sós vízben puhára főzzük,
majd kihűtjük. A zöldségeket a borsó kivételével apró
kockákra vágjuk. Ezután a kefírt összeturmixoljuk a
mustárral, citromlével, sóval, borssal, pár csepp Polisweet-
tel, túróval és a zöldségekre öntve óvatosan összekeverjük.
GOMBASALÁTA Energiatart.: 120 kcal
20 dkg gomba
20 dkg zöldbab
20 dkg savanyú uborka
20 dkg zöldpaprika
2 dl paradicsomlé
citrom, só, ecet
A szeletelt gombát és a zöldbabot enyhén sós vízben
megfözzük. (A gomba levébe tegyünk egy kis citromlét.)
Leszűrjük, kihűtjük. Az uborkát, paprikát kis kockákra
vágjuk és az összes zöldséget összekeverjük. A
paradicsonpüréből sóval, ecettel, pici vízzel öntetet
készítünk és a salátára öntjük.
GOMBÁS CSIRKEMELL Energiatart.: 289 kcal
60 dkg csirkemell
20 dkg gomba
4 dkg Delma light
2 dl sovány tejfől
só, bors, paprika, kakukkfű, bazsalikom
A lebőrözött, jól kivert csirkemellet rostjaira merőlegesen
bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk és kikent tűzálló tál aljára
fektetjük. A maradék margarinon sóval, borssal, addig
pároljuk a gombát, amíg a levét el nem főtte. A tűzről
levéve a tejföllel és a többi fűszerrel símára keverjük és
a húsra öntjük. Sütőben, kb. 30 percig sütjük.
GYÜMÖLCSSALÁTA Energiatart.: 184 kcal
20 dkg banán
20 dkg narancs
20 dkg kiwi
20 dkg meggy
2 dl kefír
citromlé, pár csepp Polisweet
A banánt felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk
a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet és a
karikákra vágott kiwit. A kefírt összekeverjük a maradék
citromlével, Polisweet-tel és a gyümölcsökre öntjük, majd
óvatosan összekeverjük.
RAKOTT CSIRKEMELL Enerhiatart.: 335 kcal
60 dkg csirkemell
60 dkg gomba
12 dkg Óvári sajt
1 ek. olaj
só, bors, petrezselyemzöldje, pici vöröshagyma
1 tojás
kevés mustár
A csirkemellet kiverjük, sózzuk, mindkét oldalát pici
olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon
megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A
nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, mustárral,
sóval. Az elősütött húst kikent tűzálló tálba tesszük,
rátesszük a gombát, erre öntjük a sajtos masszát, majd
sütőben rózsaszínűre sütjük.
PULYKAMELL SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Energiatart.: 302 kcal
40 dkg pulykamell
40 dkg sav. káposzta
2 dl kefír
4 dkg sovány reszelt sajt
6 dkg ecetes torma
1 mk. étolaj
A tormát összekeverjük a káposztával, piihentetjük addig,
amíg a húst felszeleteljük, kiverjük és egy kikent tűzálló
tál aljára tesszük. Ráterítjük a káposztát és 30 percig
sütjük. Ezután meglocsoljuk a kefírrel, rászórjuk a reszelt
sajtot és pirosra sütjük.
TAVASZI TEKERCS Energiatart.: 252 kcal
40 dkg pulykamell
8 dkg sárgarépa
8 dkg gyökér
8 dkg paradicsom
8 dkg zöldpaprika
2 ek. olaj
1 tojás
só, kakukkfű
petrezselyemzöld
A hússzeleteket jól kiverjük, sóval, kakukkfűvel jól
bedörzsökjük. A zöldségeket apró kockákra vágjuk,
összekeverjük a nyers tojással és a finomra vágott
petrezselyemmel. Megsózzuk és a húsra kenjük. A húst
összetekerjük, megtűzzük. A tekercseket olajon, pici apróra
vágott vöröshagymával együtt átsütjük, megkenjük Piros
Arannyal, és kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk.
VIRSLISALÁTA Energiatart.: 233 kcal
24 dkg baromfivirsli
12 dkg Óvári sajt
20 dkg ecetes uborka
1 ek. olaj
só, bors, citromlé, mustár
vöröshagyma
A mustárt elkeverjük az olajja,, citromlével, sóval,
borssal. Belekeverjük a karikákra vágott virsliket, apróra
vágott hagymát, kockákra vágott uborkát és sajtot. Lehűtve
tálaljuk.
VEGYES ZÖLDSÉGKÖRET Energiatart.: 246 kcal
20 dkg kukorica
40 dkg karfiol
40 dkg sárgarépa
20 dkg zöldborsó
40 dkg gomba
4 dkg Delma light
só, vegeta, petrezselyemzöld
A zöldségféléket enyhe sós, vegetás vízben puhára fözzük,
leszűrjük Tálaláskor rátesszük a margarint és a
petr.zöldjét.
TÚRÓKRÉM Energiatart.: 100kcal
20 dkg sovány túró
40 dkg málna vagy eper
Polisweet
A túrót és a gyümölcsöt jó habosra összeturmixoljuk,
édesítjük. Poharakba töltjük és egész szem málnával
díszítjük.
TARKA SAJTSALÁTA 1 adag: 143 kcal
4 személyre: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg
fokhagymás sajt, 1 tk. salátaolaj, 1 csokor snidling,, só
A sajtot, uborkát kockákra, paprikát kicsumázva vékony
csíkokra vágjuk. Ráöntjük a salátaolajat, az apróra vágott
snidlinget, sózzuk és fél órára hűtőbe tesszük.
MÉZES BANÁNTURMIX 1 adag: 105 kcal
4 személyre: 4 érett banán, 6 ek. méz, 1 liter light tej
Langyos tejben feloldjuk a mézet, majd összeturmixoljuk a
banánnal. Poharakba töltjük, lehűtjük.
TÚRÓS RAKOTT KRUMPLI 1 adag: 350 kcal
2 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg sovány tehéntúró, 2 dl
12%-os tejföl, só, kapor
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, vékony
karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vékonyan margarinnal
kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük és rászórjuk a
kaporral fűszerezett túrót. Kicsit megsózzuk, betakarjuk a
krumplival, rálocsoljuk a tejfölt és sütőben szép pirosra
sütjük.