Fogászat altatásban

Kinek ajánlott a fogászat altatásban?

A fogászati beavatkozások esetében leginkább akkor van szükség az altatásra, ha a páciensnek több kellemetlen gyermekkori emléke van  és az átlagostól erősebb félelem a fogorvostól. A túlzottan  elhanyagolt fogak  rendbetétele, illetve, ha csak egy alkalommal szeretné kérni a sok éve elmaradt fogászati kezeléseket. Akinél a kezelés alatt erős hányinger lép fel és ha a pácienst nagyon zavarja a fúró hangja vagy a rezonálása.  Általában azok az üzletemberek akarják egyszerűen időhiány miatt kihasználni az altatásos fogászati kezelések lehetőségét. Előfordul, hogy az altatásos kezelés a helyi érzéstelenítőkre való érzékenység miatt válik szükségessé. Az altatásban végzett fogászati beavatkozás azoknak is igen nagy előnyt jelenthet, akik feltétlenül szeretnék elkerülni a hagyományos módszer alatt jelentkező kellemetlenségeket. Az altatás időtartama –a szükséges ellátástól függően  1-1,5 óra.

Altatásos fogászat előtti óvintézkedések:

Az altatásos fogászati kezelést minden esetben komoly belgyógyászati kivizsgálás valamint labor ellenőrzés előzi meg. Erre a vizsgálatra csak éhgyomorral szabad megjelenni.  Ezeknek a speciális beavatkozásoknak az elvégzése a magánklinikákon a meglévő háttérnek köszönhetően helyben megoldhatóak.  Az altatás előtt, mint minden műtéti beavatkozás esetében,  legalább hat órával enni és inni már tilos, mivel csak ezzel lehet  megakadályozni az esetleges félrenyeléseket, aspirációt. Az altatás napján tilos dohányozni!

Ki az aki nem altatható?

A fogászati beavatkozáshoz nem altatható a súlyos szív és érrendszeri betegségben szenvedő, az enzim betegségben szenvedő  és az asztmatikus betegségben szenvedő páciens.  Ezekkel a betegségekkel élőknél az altatásra csak  intenzív osztály szintű háttérrel van lehetőség.

Altatásos fogászat kockázatai:

Mint azt általában mindenki tudja, az altatásos beavatkozásnak vannak veszélyei.  Fogászati altatás alkalmazása során soha nem lépett fel még komplikáció, ez annak köszönhető, hogy a páciensek nem komoly betegségben szenvedő, legyengült  szervezetű emberek, ők “csak” fogbetegek. Az altatással végzett fogászati beavatkozás során érdemes az összes felmerült fogászati problémát a fent említettek miatt egy ülésben elvégezni, ezzel lehet a leginkább minimálisra csökkenteni a veszély faktorokat.

Szerencsés esetben maximum másfél óra szükséges a beavatkozáshoz, ugyanis ennyi idő eltelte után  még kellemes lehet az ébredés. Akinél ennél hosszabb időbe telne a kezelési idő, annál a betegnél jobb a kezelés két alkalomra történő elosztása.

Milyen beavatkozásokat célszerű altatásban végezni?

Az altatásban leginkább csak az olyan beavatkozásokat szükséges elvégezni, amelyek fájdalommal járnak, ezek között van a foghúzás, fogfúrás vagy a műtétek.  Az egyéb fogászati eljárásokat, mint például a fogtömés behelyezése,  a már altatás alatt kifúrt üregbe, vagy a fogminta  – inkább ébrenléti állapotban ajánlott elvégezni, már nem szükséges az altatási időt ezekkel a beavatkozásokkal nyújtani, valamint az ébrenlét alatt a pácienssel történő kapcsolat is segíti a munkavégzést.  Kivételes esetként említhető, ha az altatásra jelentkező indokoltan erős hányingerrel küzd, aki elmondása szerint “ha már csak a kezelésre gondolok is, rögtön hányingerem lesz.”

Fogbeültetés egy műgyökér-beültetésnek nevezett, valamely álcsontba a foggyökér helyére egy kellemesen szövetbarát tartószerkezet, ez a csontintegrációnak köszönhetően már megbírja tartani a felépítményt, a későbbiekben egy második lépcsőben felépített fogkoronai részt is. A műgyökér beültetés is altatásban történik, így a páciensnek ez a beavatkozás is fájdalom mentes.

Ki végzi az altatást?

Az altatást minden esetben szakképzett aneszteziológus orvos végzi. Az altatáshoz csak egyetlen kis szúrásra van szükség,  majd az altatáshoz szükséges  szérum könnyedén jut a véráramba egy vékony kis kanülőn át. Ekkor a páciens egy percen belül elalszik, és az ébredés után semmire sem emlékszik, sőt, ha szerencséje van, még egy szépet is álmodott.

Mi történik az ébredést követően?

A fogászati ellátás után a beteg egy kis pihenés után kísérővel távozhat a rendelőből, de már sok olyan jól felszerelt fogászati klinika van az országban, ahol lehetőség van arra, hogy a páciens a klinikán egy- illetve kétszemélyes kórtermek valamelyikében töltsön el egy éjszakát.

Fogpótlás információk ezen a weboldalon tekinthetőek meg: fogpotlas.rendelo.info