Munkalehetőség a városon túl

Munkalehetőség a saját udvarunk, kertünk által.

Milyen munkalehetőség van egy kisebb településen.

Hazánkban egy kistérség munkalehetőség kínálata csekélyebb, mint a nagyvárosokban. Előnyösebb helyzetben van egy olyan kistelepülés munkalehetőség szempontjából, mely egy nagyobb város, esetleg megyeszékhely közelében terül el. Általában egy városhoz közeli kistelepülés lakossága a menetrend szerinti helyközi tömegközlekedés segítségével belátható időn belül el tud jutni a városba, így a közeli városban adódó munkalehetőség könnyebben elérhetővé és megszerezhetővé válik. Tehát a kistelepülés lakosságának nagy része munkát tud vállalni a közeli városban.

Munkalehetőség

Nem minden kistelepülés helyezkedik el egy város vonzáskörzetében. Az itt élő emberek számára egy városi munkalehetőség szinte elérhetetlen, mert sok idő és nagy költség a napi bejárás. Számukra a helyi szinten adódó munkalehetőség kiaknázása az egyetlen megoldás a megélhetésre.

A kistelepülés környékén lévő földeken tavasztól őszig adódik munkalehetőség. Valamely növény elvetésétől, elültetésétől kezdve a földművelésig, illetve a termény, termés betakarításáig kínálkozik munkalehetőség a művelés alatt álló földterületeken. A helyi lakosok számára tehát az a munkalehetőség kínálkozik, hogy munkabérért dolgozzanak a földeken. A vállalkozó szellemű helyi lakosok akár bérbe is vehetik a földterületeket, és művelhetik azt saját hasznukra. Szerencsésebb, ha valaki földhöz tudott jutni -akár öröklés útján, akár vásárlással. Ez esetben egyértelmű, hogy a munkalehetőség egy saját mezőgazdasági vállalkozás beindításában rejlik.

Milyen munkalehetőség adódhat még egy kistelepülésen élő ember számára? A saját kertje és udvara is adhat munkalehetőséget, ha valaki ezt ki tudja használni. Lehetőség adódik például fóliás primőráru termesztésére, vagy háztáji hízósertés nevelésére. Mindkét munkalehetőség beindításához szükséges némi kezdőtőke, de szorgos munkával haszon várható.

Ha valaki nem szeretne mezőgazdasággal foglalkozni, akkor a településen található gyár munkalehetőség kínálatából választhat, amennyiben persze van gyár a településen.

A legtöbb esetben a szalagmunka adódik munkalehetőség gyanánt. Ha valakinek anyagmozgatói munkalehetőség is kínálkozik, akkor az az ember bizony szerencsésnek mondhatja magát. Egy esetleges irodai munka a helyi gyárban pedig álom munkalehetőség egy kistelepülésen élő számára tanultabb ember számára.

Láthatjuk, hogy a kistelepülésen adódó munkalehetőség meglehetősen szűkös, így az emberek kénytelenek sokszor végzettségükön alul munkát vállalni.