Miért éppen futógép?

A gyaloglás, a kocogás és a futás az egyik legtermészetesebb tevékenység, amit nap mint nap végzünk – sétálunk a munkába, futunk a busz után – ezért ha fogyás, alakformálás, kondíciójavítás, állóképesség-növelés a cél, kézenfekvő, hogy erre építsük az edzést. A futógép biztonságos, flexibilis és hatékony otthoni edzést biztosít, számos olyan előnnyel, amelyeket más fitneszgépek felépítésükből adódóan nem tudnak nyújtani.

A futógép egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor, bármilyen körülmények között használhatod. Mivel a szobádban futsz, saját időbeosztásodhoz igazíthatod az edzést. A fitnesztermekkel ellentétben itt nem zavar senki, ismerős környezetben, nyugodtan dolgozhatsz a saját tempódban. Nem kell törődnöd az időjárási körülményekkel, hiszen mindig fedél van a fejed felett. Mivel a futófelület kíméletes az ízületekkel, nem kell tartanod a betonon való futás káros hatásaitól. A futópad egyszóval flexibilis edzést biztosít, ami rendkívül fontos a motivációd szempontjából.

A szakértői vélemények megegyeznek abban, hogy a futógép az egyik leghatékonyabb fitneszeszköz. Míg más gépekkel csak mérsékelt eredményt érhetsz el, a futópaddal rövidebb idő alatt juthatsz célba, és jóval tovább növelheted a tempót, így az eredmény is szemmel látható lesz, legyen szó fogyásról vagy állóképességi edzésről. A futógép tehát hosszú távú befektetés, nem válik feleslegessé 1-2 hónap használat után.

A futógépen a saját igényeidhez mérten, a saját tempódban haladhatsz és fejlődhetsz. Finoman szabályozható és jól mérhető módon gyalogolhatsz, kocoghatsz vagy futhatsz, előre vagy hátrafelé, sík terepen vagy hegymenetben, és ezek különböző kombinációiban. A futópadot saját igényeid szerint állíthatod be, változatos edzésprogrammal dolgozhatsz, miközben pontos információkat kaphatsz arról, milyen régóta edzel, hány kilométert tettél meg, hány kalóriát égettél el.

A futógép emellett kíméletes az ízületekhez. A hagyományos kocogáshoz, futáshoz képest itt nem betonon, hanem egy rezgéscsillapítóval ellátott készüléken dolgozhatsz (ha ilyen modellt választasz), ami elnyeli a durva rázkódást, és kíméli a bokát és az ízületeket.

Fontos szempont az is, hogy edzés közben hallgathatsz zenét, nézheted a TV-t vagy olvashatsz, így csökkentheted a munka monotonitását. Ez sokat segíthet abban, hogy hosszú távon megőrizd a motivációdat. A kívánt eredményt csak akkor érheted el, ha rendszerességre törekszel.