Hogyan válassz futópadot?

Az első és legfontosabb dolog, amit el kell döntened, hogy mi a célod a futópaddal. Ha nem fogyni, csak mozogni, kocogni szeretnél néha, egy alsó- vagy középkategóriás gép is megteszi, de ha komolyabb terveid vannak – például fogyás, alakformálás, felkészítő edzés stb. -, érdemes körülnézni a korszerűbb eszközök között. Az alapvető funkciókat ma már minden futópad tartalmazza, de van néhány fontos szempont, amire érdemes figyelni a fitneszgép kiválasztásakor.

Először is azt kell felmérned, mennyi szabad hely van a szobában. Egy futópad – használat közben – több helyet foglal, mint egy szobabicikli, ezért fontos, hogy pontosan felmérd a terepet. A korszerűbb futópadok előnye, hogy edzés után összecsukhatod, és akár a szekrény alatt is tárolhatod őket.

A következő szempont, amit meg kell vizsgálni, a futópad teherbírása. A legtöbb eszköz 80-100 kilóra van beállítva, de a felsőbb kategóriás futógépek akár 130 kilót is elbírnak. Ehhez kapcsolódik a motor ereje és maximális sebessége. Minél erősebb a motor, annál kiegyensúlyozottabban működik kisebb és nagyobb sebesség mellett egyaránt. Ha az edzés során gyorsabban és hosszabb távon szeretnél futni, vizsgáld meg, mennyi a motor végsebessége.

A kényelmes és biztonságos edzés nagyban függ a futófelület nagyságától. Itt arra figyelj, hogy a saját igényeidnek – testmagasság, lépéstávolság – megfelelő gépet válassz. Az egyszerűbb futópadokon a futószalagot te magad mozgatod a lábaddal, míg a korszerűbb futógépeken motor működik, ami a beállított szintnek megfelelő sebességben hajtja a szalagot. Az újabb típusú futópadok futófelülete rezgéscsillapítóval van ellátva, ami csökkenti a lábad, a bokád, a térded és az ízületeid megterhelését. Ez a funkció elsősorban a túlsúllyal vagy az ízületi problémákkal küzdőknek lehet hasznos.

A futópadok futófelület dőlésszögének beállítása azoknál lehet fontos, akik komolyabb munkára szeretnék használni a fitneszgépet, hiszen akár 1-2 fokos eltérés is növelheti az edzés hatékonyságát. A legjobb futógépeken 10-15 fokos dőlésszög is beállítható. Az egyszerűbb modelleken manuálisan, az edzés előtt kell elvégezni a beállítást, míg a modernebb eszközökön ezt munka közben is megteheted.

Az edzés változatosságát és hatékonyságát növeli, ha változatos edzésprogramokat használsz. A legtöbb futópadban elérhető funkciónak köszönhetően futás közben nem kell különböző gombokat nyomogatnod, a futógép elvégzi helyetted a szükséges beállításokat. A korszerűbb futópadok esetén saját edzésprogramodat is betáplálhatod, sőt a futógépek egy része egyedi tervet is készíthet számodra, például korod, magasságod, testsúlyod, céljaid stb. alapján.

A legfontosabb jellemzők áttekintése után rátérhetünk az extra funkciókra, amelyek egy része az edzés hatékony megvalósításában segít, míg a többi inkább kényelmi szolgáltatás. Az edzés mérhetőségét a futópadokon különböző mutatók támogatják, amelyek például a lépésszámot, a szívritmust és a kalóriafogyást mérik. A pulzusszám mérése jellemzően kétféle módon történhet: kormányba beépített érzékelők vagy mellkasra erősíthető pánt segítségével. A legkorszerűbb modellekben ventilátor, beépített TV és hordozható médialejátszó-csatlakoztató biztosítja az edzés kényelmét.

Következő lépésként látogass el valamelyik fitneszboltba, és próbáld ki az igényeidnek megfelelő modelleket. Minőség és ár szempontjából egyaránt széles a választék. Kérj segítséget egy fitneszedzőtől vagy az eladótól, ők sok mindenben segíthetnek. Ne siesd el a döntést, fontos, hogy olyan gépet válassz, amit szívesen használsz majd a későbbiekben.

Ha megvan a megfelelő futópad, érdemes online megrendelni, hiszen az eszközök többsége interneten keresztül is megvásárolható, ráadásul a boltinál kedvezőbb áron, kedvezményesen.