Parketta az otthonunk dísze

A parketta otthonunk dísze lehet, ha a környezetnek megfelelő mintázatot és színárnyalatot választjuk. Manapság nem csak a tömör fa vagy rétegelt parketta éli reneszánszát hanem a különféle fa díszítő- és építőelemek is. Bár a különböző gyártási technológiák némileg háttérbe szorították a természetes anyagokat, de a természetes fa használata mindig is népszerű lesz. A klasszikusnak mondható csaphornyos parketta összehasonlíthatatlanul hosszabb élettartamú mint a szalagpadló, melegséget sugároz, jó a hő- és hangszigetelő képessége és nem utolsó sorban egyszerűen felújítható.

Parketta az otthonunk dísze

Parketta számos fafajtából készülhet, amelyek nem csak színárnyalatukban, de erezetükben és keménységükben is számos különbség van. Újabban kapható olyan parketta is, amely bambuszból készül. Ez tulajdonképpen nem is fa, hanem nád.
A parketta kiválasztásakor lényeges szempont lehet a fafajta keménysége. Bár a megfelelő védőréteg alkalmazása nagyban növeli a parketta kopásállóságát, ha felújításra kerül sor, nem mindegy, hogy hányszor lehet újracsiszolni. Egyes parketta típusokat nem lehet csak 2-3 alkalommal, másokat akár tízszer is. Az, hogy hányszor felújítani a parkettát, sokban függ attól, hogy mennyire vigyázunk rá és tartjuk karban!