A diákmunka több, mint pénzkereset

A diákmunka sokszor többet jelent egy egyszerű pénzkereseti lehetőségnél.

A diákmunka által lehetőség adódik szakfeladat ellátására is.

A diákmunka több szempontból is előnyös lehet egy iskolai tanulónak. Az csak egy része a dolognak, hogy a diákmunka által jövedelemhez lehet jutni. Ennél sokkal többet jelent a diákmunka.

munkahely

Megtanulhatja, megtapasztalhatja egy tanuló a diákmunka kapcsán, hogy milyen érzés is rendszeresen eljárni egy munkahelyre. Van, akinek ez a dolog kevésbé tetszik. A diákmunka által ki lehet tapasztalni, hogy ez az életforma élhető-e valaki számára. Mert ha nem, akkor már a diákévek alatt lehet gondolkodni egy vállalkozáson, ami más jellegű tevékenység.

A diákmunka kapcsán egy diák közelebb kerülhet a felnőttek világához. Megtapasztalhatja, hogy milyen egy munkahelyi légkör, milyen a kollegiális viszony egy adott munkahelyen. Nyilván teljesen más emberi kapcsolatokat tapasztalhat, mint az iskolában, a diákok között. A legtöbb diákmunka kapcsán a munkát végző diák teljes értékű felnőtt munkaerőként van kezelve. Sok esetben valóban felnőtt ember az, aki a diákmunkát végzi, csak éppen még iskolapadban ül.

Sok olyan diákmunka van, melyhez különösebb szakmai tudás nem szükséges. Ilyen lehet például az adatfeldolgozás, a leltározás, vagy a telefonos kisegítői munka.
Ám sok esetben a diákmunka révén lehetőség van arra, hogy szakmai feladatot lásson el egy tanuló – noha még az adott szakmáról nincs a kezében a képesítést igazoló dokumentum. Tehát szakmailag igen sokat fejlődhet valaki egy diákmunka által. Lehetőség van arra is, hogy ezt a munkát akár az iskolához szükséges szakmai gyakorlatnak tudják be.
Az, hogy valaki a diákmunka révén szakfeladatot is ellát, az a későbbiekben, az iskola végeztével is hatalmas előny lesz. Tudjuk mindnyájan azt, hogy a legtöbb állásajánlat esetében egy-két éves szakmai gyakorlat előnyt jelent. Mennyire jó dolog az, hogy a bizonyítvány megszerzésének pillanatában már rendelkezik valaki evvel az egy-két éves szakmai gyakorlattal.
A diákmunka által a diákévek után tehát sok esetben könnyebb álláshoz jutni. Van arra is példa, hogy egy diák munkájával meg vannak elégedve, emberileg beilleszkedett az adott munkahelyre, és a diákmunka, illetve a diákévek befejeztével ott marad valaki azon a munkahelyen teljes munkaidős dolgozóként…