Kik beszélnek szolgáltatásunkról az Interneten?

Legyen szó egy cég által üzemeltetett weboldalról, vagy egy magánszemély által készített hobbioldalról szinte mindenki szeretné tudni, hogy mikor, hol és pontosan miről is beszélgetnek szolgáltatásáról, személyéről kapcsolatosan az Interneten. Az ilyen adatokból ugyanis értékes visszajelzéseket nyerhetünk amelyek segítségével még hatékonyabbá tehetjük web marketing hátterünket. Az ilyen kutatásokhoz ad nagy segítséget a Google Alerts szolgáltatás. A Google ezen szolgáltatásán keresztül a következő médiákat figyeli rendszeresen: hírek (news), blogok (blogs), web, videó, groups (csoportok) illetve comprehensive (az összes média egyszerre történő figyelése). Csupán meg kell adnunk, hogy milyen kifejezést szeretnénk figyeltetni és tudatni kell a Google rendszerével, hogy milyen gyakorisággal szeretnénk az értesítéseket megkapni. S természetesen ami a legfontosabb meg kell adnunk azt az E-mail címet amire a Google árulkodhat. Amennyiben cégünk weboldalának elnevezése teljesen egyedi akkor érdemes lehet ezt a nevet megadni és erre a kifejezésre kérni a figyelést. Az összes média nagyon érdekes és fontos lehet ezért a comprehensive opcióval ajánlatos élni. Észrevehető lesz ennek a szolgáltatásnak a hasznossága mert képet fogunk kapni róla, hogy cégünkről milyen berkekben beszélgettek és hogy milyen szövegkörnyezetben történtek a megemlítések. Lehet pl. a közvélemény negatív hozzáállását fogjuk látni és indoklásaik sorát hogy miért is rossz a szolgáltatásunk. Ebben az esetben lehetőségünk lesz rá, hogy változtassunk szolgáltatásainkon. Az is elképzelhető, hogy a vélemények pozitívak lesznek de valamelyik médián keresztül épp arról fecsegnek, hogy milyen jó is lenne ha cégünk ezt és ezt a szolgáltatást is tudná biztosítani. Saját nevünk detektálására is kiválóan alkalmas. Tegyük fel, hogy egy nagyobb céggel rendelkezünk ahol sok alkalmazott van és szintén sok vezető személyiség esetleg sajtóreferens és így tovább. A Google eme Júdás módszerével ezen személyekről is információkat nyerhetünk és megtudhatjuk a felhasználói közösség által kialakított véleményeket velük kapcsolatosan. Ez nagyon fontos mert az alkalmazottak viselkedésének felhasználói igényekhez való igazítása minden cég egyik legjobb hajtóereje. Ezeket az adatokat elemezvén eltudunk beszélgetni a felelős beosztásban levő alkalmazottainkkal, hogy a siker érdekében mit és hogyan kellene változtatni.

Mire jó még ez az értékes szolgáltatás? Feltérképezhetjük vele azokat a közegeket pl. fórumok ahol intenzív érdeklődés folyik szolgáltatásunkkal kapcsolatosan. Kétségtelen, hogy a sok kérdésre a leghitelesebb választ cégünk valamely alkalmazottja adhatná meg az érdeklődők számára. Ilyenkor érdemes felvenni a kapcsolatot a fórum adminisztrátoraival és elmondani nekik az álláspontunkat, hogy úgy érezzük sokan érdeklődnek ezen és ezen szolgáltatásunk iránt és jó ötletnek tartanánk ha cégünk egyik alkalmazottja is taggá válhatna a fórumon hiszen a leghitelesebben a felmerülő kérdésekre Ő tudná megadni a választ. Ez a fórumnak is mindig jó hiszen értékes, hiteles tartalmakat generálna cégünk a számára és csak tovább fokozná a felhasználói érdeklődéseket amely szintén jó cégünknek is lévén a mi szolgáltatásaink, termékeink körül fog forogni a téma. Mielőtt bármit is lépnénk a konzultáció a fórum adminisztrátoraival nagyon fontos mert így elkerülhetjük azt a balesetet, hogy spam -előnek nézzék alkalmazottunkat. A Google Alerts segítségével tehát olyan internetes közegekben tudunk további említéseket tenni szolgáltatásunkról ahol valóban szükség és érdeklődés van rá.

Érdekes, hogy multinacionális cégek milliókat képesek elkölteni egy – egy közvélemény-kutatásra. Sőt manapság már külön cégek szakosodtak erre a szolgáltatásra, hogy közvélemény-kutatásokat végeznek. Az ilyen cégek akik ezt a munkát elvállalják olyan módszerekkel édesgetik magukhoz az embereket, hogy időközönként töltsd ki ezt és ezt az űrlapot amelyen bizonyos szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel és ha elég pontot gyűjtöttél az űrlapok töltögetéseivel akkor pénzre vagy vásárlási utalványra válthatod. Ilyen cég pl. Magyarországon a GFK.HU is. S mivel ezek a cégek nem csalók így nem is csoda ha egyre több és több ember foglalkozik szabadidejében ilyen űrlapok töltögetésével hiszen minden pénz jól jön. A rendszer működőképes mert a közvélemény-kutató cégek megkapják a maguk nem is csekély bevételeit a multinacionális cégektől így logikus, hogy azokból a bevételekből tudják a kifizetéseket biztosítani a munkában résztvevő embereknek. A bevételeikhez képest amit az emberek kapnak az alamizsna de már sok üzleti modell bizonyította, hogy a legjobb befektetés maga az ember. A multinacionális cégeknek azért van szükségük ezekre a közreműködésekre mert képet szeretnének kapni a felhasználói igényekről. Pedig ezt az Internet is megmondhatná számukra teljesen ingyen ugyanis ez kifejezetten egy olyan platform ahol az emberek szeretik elmesélni egymásnak egy – egy szolgáltatással kapcsolatos véleményüket legyen az akár pozitív vagy negatív. A szakma erre mondja azt, hogy ők ilyenkor egy nagyobb keresztmetszetű véleményhalmazt vásárolnak meg és ezért éri meg nekik a befektetés. Ugyanakkor a kis és középvállalkozói rétegek számára a weboldalukkal kapcsolatos vélemények felkutatására a cikkben ismertetett Google Júdás eszköze egy kiváló lehetőséget nyújt.