Gyepszőnyeg információk

Gyepszőnyeg telepítés:

A gyepszőnyeg telepítés lényege, hogy az erős erózióban szenvedő területre egy gondozott közegből szállítunk kész pázsitot. A gyepszőnyeg általában három vagy négy fűmagféléből nevelt pázsit, melyet a megfelelő eszközökkel úgy szednek fel, hogy az a nevelés helyén található tőzegből a gyökérzetnek megfelelő vastagságú földréteget magával visz a későbbi telepítés helyére.

Az így kapcsolt tőzeg réteg alkalmassá teszi a gyepszőnyeget arra, hogy akár mostoha talajú területekre is telepítsünk belőle. Így olyan felületek is zölddé válhatnak, melyeket csak fáradságos munkával lehetett volna termőre fordítani.

Gyepszőnyeg info

A gyepszőnyeg legfőbb felhasználói között a sportpályákat említhetjük meg, köztük kimondottan a foci és golfpályák számítanak nagy megrendelőnek. A 20. század végén indult meg a tömeges igény a polgári körökben történő felhasználásra. Az új építésű házak, lakások beruházói között közkedvelt a gyepszőnyeg telepítés, hiszen így rengeteg munkaórát megspórolhatnak maguknak. Nem utolsó szempont az sem, hogy a kész pázsit növeli az ingatlan értékét és annak eladhatóságát.

Gondozás:

Gyepszőnyeg vagy fűmag-vetés?

Maga a gyepszőnyeg szolgáltatótól függően 900-1400 forintos négyzetméteráron szerezhető be, függően a rendelt mennyiségtől. Ezen felül a gyepszőnyegek telepítési költsége már elenyésző, köszönhetően a tekercses kialakításnak. Megéri-e a gyepszőnyeg az árát? Bár a hagyományos fűmagokból négyzetméterenként 100 forintból megoldható a beszórás, azonban ehhez még érdemes hozzászámolni azt a rengeteg vizet és tápanyagot, amit a gyepszőnyeg a nevelése során már megkapott. A gyepszőnyegnél a hatás azonnali és megfelelő gondozás mellett a gyomosodás veszélye is elenyésző.

Melyik évszakban szabad gyepszőnyeget telepíteni?

Általános szokás, hogy kerüljük el a fagyos és hideg, valamint a meleg és száraz időszakokat. Tavasszal az április-májusi időszakban, míg ősszel a szeptember-október közötti időszakban javasolt lefektetni a gyepszőnyeget. A nyári telepítés növeli a gyomosodás lehetőségét, valamint nem megfelelő locsolás esetén a gyökérzet nem tud kapcsolatot létesíteni a talajjal, a kapcsolt tőzegből pedig korlátozottan tudja felszívni a szükséges tápanyagokat.

Hogyan változik meg a gyepszőnyeg a telepítést követően?

A réti perje kedveli a gondozást és a bővített csapadékellátást, így túllocsolás esetén a gyepszőnyegünk réti perje dominánssá válhat. A vörös csenkesz jól tűri az alacsony tápanyag utánpótlást, így a kevésbé gondozott gyepszőnyegek túlnyomóan vörös csenkesz pázsittá alakulnak. Bár a vörös csenkesz az egyik legszebb fűféle, a felhasználási köre mégis korlátozott, mert megfelelő locsolás nélkül nem tűri a sport tevékenységet.

Milyen előkészítés igényel a gyepszőnyeg?

A régi pázsitunkat (vagy annak maradványait) mindenképpen távolítsuk el a területről, mert az abban található gyomnövények kárt tehetnek az új gyepszőnyegben. A talaj előzetes fellazítása elősegíti a szőnyeg meggyökeresedését, alkalmazása minden esetben javasolt.

Árnyékba vagy napos helyre?

Az árnyékosabb területeken ne vágjuk túl alacsonyra a füvet, hogy a pázsit több napfényhez juthasson. Továbbá ezen területeken kerüljük a túllocsolást, mert mohásodáshoz vezethet, ami idővel a pázsit ritkulását okozza.

Fajták:

 Angol perje

Erősen magképző hajlamú, a termőszárat agresszívan próbálja megnöveszteni. Sűrű visszavágásokkal akár 5 évig is zöldell, de ha hagyjuk teremni, akkor gyorsan talajt fog. Éppen ezért a talaj erózió megakadályozásában erős szerepet játszik, erős igénybevételű területekre ajánlott. Ha a megképzés elindult, akkor már új levél hajtásokat nem növeszt. A Lolium Perenne-nek alacsony a vegetációs pontja, ezért mélyen is vissza lehet vágni. Kurta perjének is nevezik, 2-3 éves előnövekedési szakasza van.

Réti perje

Sűrű, földfelszín alatti tarackokat képez, masszív fűféle. Erős igénybevételű területekre ajánlott.A Poa Pratensis agresszív regeneráló képességgel bír, így nem tartozik a legelegánsabb fűfélék közé. Lovagló pályákra és játszótérre ajánlott az elpusztíthatatlansága végett.A réti perje Magyarország egyik legelterjedtebb természetes fűféléje. 8-10 éves előnövekedési szakasza van. Tápanyagigényes növény, szikár területeken visszaszorulhat, illetve ki is pusztulhat.

Vörös csenkesz

A legelegánsabb fűféle. Díszpázsitként használják, azonban megfelelően intenzív locsolás mellett olyan sűrű pázsitot alkot, amivel akár már sportolásra is alkalmas lehet. Lasabban fejlődik és nagyobb odafigyelést igényel, mint a perje félék. A Festuca Rubra a műkedvelő kertészek kedvence. 4-6 éves előnövekedési szakasza van, megfelelő gondozás mellett 15 évig is zöldell. Virágzata dupla fürtös.

Hidrovetés:

Az elmúlt néhány évben kezdték el hazánkba is bevezetni a hidrovetésű technológiát. Lényege, hogy nem magát a fűmagot szórjuk ki a füvesíteni kívánt területre, hanem egy új közeget. A hidro elnevezést onnan kapta, hogy ez a közeg vízzel át van itatva. A közeg a fűmag, tápanyag, mohásodás és eróziógátló anyag, valamint trágya, tőzeg és víz keverékéből áll. Folyékony halmazállapota lehetővé teszi, hogy nagy teljesítményű szivattyúval locsoljuk szét az anyagot. A hidrovetés biztosítja az egyenletes terülést, valamint az adalékolt tápanyagoknak köszönhetően a gyors növekedéshez is garantált.

Hidrovetés

Miért előnyös a hidrovetés?

A hidrovetés alapanyaga gépi keverésen esik át, így az eredmény garantáltan foltmentes lesz. Mivel a fűmagok a kiterítéskor már vizes közegben vannak, ezért a csírázási folyamat is sokkal előbb beindul. A vetéstől számított 2-3 hétig folyamatos locsolást igényel, azután néhány napos szünetet kell tartani, hogy a gyökerek kényszernövekedésbe kezdjenek. Ezután lényegében kész gyeppel rendelkezünk, mely közel olyan jó minőségű, mint a legdrágább gyepszőnyegek.

Hidrovetés végeredménye 1 hónap után

A hidrovetés ára négyzetméterenként 3-400 forint, tehát körülbelül harmada a gyepszőnyeg telepítési költségének. A következő években várhatóan robbanásszerűen fog elterjedni ez a fajta vetési technológia. Amennyiben a kertészmérnök a kiterítés előtt a talaj PH értékéhez igazítja a mulcsot, úgy az eredmény még inkább tökéletes lesz.