Fogyókúra, alakformálás futópadon

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a fitneszgépek közül a futópad az egyik leghatékonyabb eszköz a pluszkilók leadására és az alakformálásra. Gyaloglás, kocogás vagy futás közben az egész testedet megdolgoztatod, intenzív testmozgással pedig hatékonyan égetheted el a felesleges kalóriákat, erősítheted izmaidat, növelheted állóképességedet, és javíthatsz a szív és a keringési rendszer működésén.

A fogyókúra akkor lesz hatékony, és akkor hoz szemmel látható eredményt, ha komolyan és rendszeresen edzel. A fogyásért bizony meg kell dolgozni, de ne hidd, hogy túlságosan nehéz vagy éppen lehetetlen feladatot tűztél ki magad elé.

Először is mérd fel egyéni igényeidet és lehetőségeidet: mennyit akarsz fogyni, hova akarsz eljutni, és honnan indulsz most. Érdemes beszélni egy hasonló cipőben járó ismerősöddel vagy egy fitneszedzővel, biztosan lesznek hasznos tanácsaik. Ezt követően állíts össze egy hosszú távú edzéstervet. Haladj fokozatosan, de bizonyos időközönként növeld a tempót és a nehézségi szintet, hogy továbbléphess a következő szintre. A fogyás akkor lesz sikeres, ha hetente legalább ötször edzel, alkalmanként legalább 30 percen keresztül.

Fogyás futópadon: gyaloglás

A célod eléréséhez nem feltétlenül kell hosszú távokat lefutnod a futópadon, főleg a kezdeti szakaszban. A gyaloglás előnye, hogy nem terheli meg túlságosan a szervezetet, és azok is végezhetik, akik jelentős túlsúllyal küzdenek. A nehézségi szint a futópadokon állítható, ha megfelelő dőlésszöget adsz meg, azaz tévedés, hogy gyaloglással nem lehet fogyni. Ha ezt a módszert választod, hetente 5-6 alkalommal kell dolgoznod, legalább 45 percen keresztül. Ha jól megy az edzés, pár hét után tovább léphetsz a következő szintre.

Fogyás futógépen: futás

A kocogás és a futás a futógépen értelemszerűen hatékonyabb, intenzívebb edzési módszer, amivel több kalóriát égethetsz el. A szakértők szerint az egyéni maximális pulzusszám legalább 70%-át kell elérned ahhoz, hogy a lehető legtöbb kalóriát elégesd a munka során. A maximális pulzusszámot egy igen egyszerű módszerrel számíthatod ki: vond ki az életkorod 220-ból. Használd a futógép pulzusmérőjét, és próbálj meg minél tovább 70% vagy efölött tartani a pulzusod. Tovább növelheted az edzés hatékonyságát, ha 70% fölött teljesítesz. Ekkor már nem csak kalóriákat égetsz, hanem az állóképességedet is megtornáztatod.

Edzésprogram futópadon

Mindkét módszer esetében érdemes összeállítani egy olyan edzésprogramot, amiben rendszeres időközönként váltogatod a tempót és a nehézségi szintet. Egyrészt ez a leghatékonyabb módja a kalóriaégetésnek, másrészt lehetővé teszi a hosszabb, kiegyensúlyozottabb edzést. Nem feltétel, hogy az első 5 perc alatt elfáradj. Ha szünetet vagy pihenőt tartasz, utána újult erővel láthatsz neki a munkának.

Ha befejezted az edzést a futópadon, végezz erősítő gyakorlatokat súlyzóval. A szervezeted a futásnak köszönhetően bemelegített, aktív állapotban van, ezt kihasználva hatékonyabban dolgoztathatod meg az izmaidat, mint máskor. Hidd el, az eredmény szemmel látható lesz.

Ha a fogyókúra mellett döntesz, nem csak a mozgás, a megfelelő étrend is fontos, ezért mindenképpen érdemes beszélni egy képzett szakemberrel, de manapság már az interneten is hasznos tanácsokat találhatsz. Ha arra is figyelsz, hogy mit eszel, gyorsabban elérheted a célod.