A fogbeültetésről, implantációról

Mi a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum olyan nagy tisztaságú titánból készült műgyökér, mely a hiányzó fogak helyére az állcsontokba kerül beültetésre, hogy segítségükkel pótolni tudjuk a hiányzó fogat vagy fogakat, illetve a fogsorok jobb rögzítettségét biztosítsuk. Fontos hogy anyaga szövetbarát (biokompatibilis), a természetes élettani folyamatokat nem zavarja, kilökődési valószínűsége a pontosan tervezett és kivitelezett műtétet követően minimális, bizonyítja ezt az a sok ezer sikeres fogbeültetés, amelyet szájsebész szakorvosok kiviteleznek.

fogbeültetés implantáció

Az implantátumok test és fejrészei, azok alkotóelemei, valamint a protetikai és fogtechnikai segédelemek is ötvözetlen titánból, hidegmegmunkálással készülnek.

A megfelelő alapanyag és a hideg-megmunkálási módszer a biztosítéka az anyag korróziómentességének és kiváló mechanikai tulajdonságainak.

Az implantátum készítése során a kívánt forma és méret kialakítása után felületkezeléssel fejeződik be a gyártás. Ennek eredményeként a csontba kerülő testen az optimális csontosodás elérése érdekében mechanikai vagy kémiai módszerrel mikroporózus felszínt alakítanak ki. Ez történhet savmaratással, só szórással vagy plazmafújással.

A fogászati implantátumok rövid története

Már a korai civilizációk is felismerték a fogpótlás jelentőségét. Archeológusok találtak ősi koponyákat, amelyekben a fogak pótolva voltak olyan anyagokkal, mint az öntött vas vagy a vésett tengeri kagylók. A primitív módszerek és anyagok dacára néhány ezek közül a korai implantátumok közül valójában szinte összenőttek a csontokkal. Az implantátum rögzülését a csontban, az implantátum körbecsontosodását osszeointegrációnak nevezzük. A mai modern implantológia több mint 40 éves múltra tekint vissza.

Foghiányai rontják az életminőségét?

Már egyetlen fog hiánya vagy a mozgó fogsor komoly traumát okozhat az egyén számára. A mai modern fogászat képes minden foghiányt – az egy fog elvesztésétől a teljes fogatlanságig – fogbeültetéssel és protetikai rehabilitációval helyreállítani.

Egyetlen napot se vesztegessen, hogy helyreállítsa mosolyát és így önbizalmát is! Állítsa meg a fogatlanság következtében fellépő csontállomány vesztést! A fogatlanság csontállomány vesztéshez vezet hosszabb rövidebb idő után. Ennek oka, hogy a természetes fogak közvetítik a fogágy szöveteire azt a rágónyomást, stimuláló hatást, amely megakadályozza az állcsontok lebontódását.

Jó hír azonban hogy fogbeültetéssel a további csontvisszahúzódás megállítható. Ezzel szemben a konvencionális hídpótlással történő fogpótlás esetében a hídpillérek közötti hézagfogak alatt a csont nincs kitéve a rágónyomásnak, emiatt lassú lebontódásba kezd a csont, amely azt eredményezi főként a front területen, hogy a beszédképzés (fonáció) zavart szenved (sziszegő hangok) és végül kedvezőtlen körülményeket teremt az esetlegesen később elvégzendő fogbeültetés számára.

Fogpótlási lehetőségek

A tradicionális fogpótlási lehetőségek a koronák és hidak valamint a részleges és teljes fogsorok csak rövidtávon oldják meg a foghiányok következtében fellépő kozmetikai és funkcionális problémákat, de nem állítják meg a csontállomány elvesztését. A koronák, hidak készítése szintén megköveteli, hogy kettő vagy több egészséges fogat lecsiszolják, amelyek hídpillérként szolgálnak olyan további problémákat felvetve, mint a hídpillérek szuvasodása és gyökérkezelésük nehézségei. Ha az eredeti hídpillér például fogágy pusztulás miatt elvész, még több egészséges fogat kell hídpillérként feláldozni nem is beszélve a hídcserék anyagi vonzatáról, mialatt a híd alatt a csont tovább sorvad. Mindazonáltal fogbeültetéssel az egészséges fogakat érintetlenül hagyhatjuk, lecsiszolásuk szükségtelenné válik.

A fogászati implantátumok csakúgy, mint a természetes fogak szintén képesek közvetíteni a rágónyomás stimuláló hatását az állcsontokra, amely csökkenti illetve meg is állítja a csontlebontódást. Ez az oka, hogy a mai legtöbb fogászati cég és szervezet felismerte, hogy a fogászati implantátumokkal történő fogpótlás az első számú választandó megoldás részleges vagy teljes fogatlanság esetén.

A fogbeültetés szerepe

Kinek ültethető be fogászati implantátum?

Fogbeültetést a legtöbb felnőtt páciens esetében sikeresen el lehet végezni, amennyiben jó általános egészségi állapottal és kifogástalan száj higiénével rendelkeznek. Fiataloknál és gyermekeknél azonban meg kell várni az állcsontok teljes kifejlődését, amely 18-20 körül fejeződik be és csak utána végezhető esetükben fogbeültetés.

Bizonyos nem kontrolált, kezeletlen betegségek csökkenthetik a fogbeültetés hatékonyságát, ezért kérjük, konzultáljon orvosával a teljes orvosi kórtörténetükről, mielőtt megkezdődne a kezelés.

A fogászati implantáció ellenjavallatai

A fogbeültetés ellenjavallatait képező okok lehetnek a szájüreget érintő helyi és a szervezet egészére vonatkozó általános okok. Mindkét csoporton belül megtalálhatók azok az elváltozások, betegségek vagy kóros állapotok, amelyek miatt csak átmenetileg, illetve azok, amelyek miatt véglegesen le kell mondani a fogbeültetésről.

Átmeneti ellenjavallatok (átmenetileg nem ajánlatos fogbeültetést végezni)

 • ha a műtéti beavatkozás sebészi ellenjavallata áll fenn (pl. akut betegség, antikoaguláns kezelés,vérzékenység, lázas állapot stb.)
 • ha a páciens száj higiénéje rossz
 • ha az állcsontok növekedése még nem fejeződött be (18 éves korig ne végezzünk fogbeültetést)
 • ha az implantátum helyén akut vagy szubakut gyulladás zajlik (csontfolyamat esetében az ajánlott várakozási idő általában 3 hónap. Akut szájnyálkahártya betegségek lezajlása után a fogbeültetéssel 3 hétig célszerű várni! )
 • terhesség
 • az állcsontok besugárzása után 1, 5-2 évig

Végleges ellenjavallatok (végleg le kell mondanunk a fogbeültetésről)

 • ha a sebészi beavatkozások általános ellenjavallatai állnak fenn
 • alkoholizmus, erős dohányzás, drogabúzus
 • rendszerbetegségek, immunzavarok
 • specifikus fertőzések
 • kedvezőtlen anatómiai viszonyok (pl. kevés csont, bizonyos anatómiai képletek közelsége, pl. canalis mandibulae)
 • az állcsontok osteomyelitise

Foghiányok osztályozása fogbeültetési szempontból

Rövid sorközi hiány:

A fogsoríven belül egy, esetleg két egymás melletti fog hiánya. Ezekben az esetekben – a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül – a beültetett implantátumokon szóló, esztétikus korona rögzíthető.

Sorvégi hiány és/vagy hosszú sorközi foghiány:

A részben megtartott, hiányos fogsorív egy- vagy kétoldali olyan sorvégi, illetve sorközi hiánya, amikor a hiányzó őrlőfogak hagyományos módon készített, rögzített pótlással (híddal) többé már nem pótolhatók.

A foghiányok pótlására a fogakon és az implantátumokon (ún. vegyes megtámasztású) vagy csak a beültetett implantátumokon megtámasztott (ún. tiszta megtámasztású fix (híd) pótlásokat készíthetünk.

Teljes fogatlanság

 • megfelelő számú implantátum beültetésével alul-felül fix híd (körhíd) készíthető természetesen, ha a csontkínálat megfelelő
 • 2-4 implantátum behelyezésével dönthetünk implantátumon rögzített kivehető fogsor készítése mellett
 • Természetesen ez a megoldás is jelentősen javítja a páciensek komfort érzését főleg teljes alsó fogsort viselőknél, ahol a kedvezőtlen klinikai-anatómiai viszonyok a fogsor rögzítését gátolják (lötyögő fogsor). A gömbretenciós és stéges implantátum fejek kitűnő, kvázi fix rögzítést biztosítanak a tisztítás számára a szájból eltávolítható fogsor számára.

Az enosszális fogászati implantáció az alábbi szakaszokra osztható:

 1. Az előzetes vizsgálatok és tervezés
 2. Az implantációs műtét
 3. A műtét utáni gyógyulás
 4. A protetikai ellátás (fogpótláskészítés)
 5. Az utógondozás és ellenőrzés szakasza

Az implantátum behelyezése helyi érzéstelenítéssel történik. Ez elvégezhető műtéti úton feltárással, illetve ínyen keresztüli behelyezéssel.

Értelemszerűen az ínyen keresztüli behelyezés (transzgingivális) módszernél a lágyrész-metszés, illetve a feltárás elmarad. Helyette csupán az íny és a csonthártya (mucoperiosteum) kimetszése történik. A szájsebészek általában a transzgingivalis módszert részesítik előnyben.

A fogbeültetés általában fájdalommentes beavatkozás, a legmodernebb fogpótlási irányelvek szerint történnek, ezért mindenkinek ajánljuk aki fogatlanságban szenved.